Geri Dön

Güllaç tarifi ve malzemeleri - Evde kolay güllaç yapılışı ve tarifi

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlarından biri de güllaç olarak bilinir. Türk mutfağında vazgeçilmezler lezzetler arasında yer alan güllacın ramazan ayında çok fazla tüketilmesinin nedenleri arasında ise içerisinde yer alan B ve E vitaminlerinin yanı sıra stresi azaltıcı ve sakinleştirici olması sebebiyle uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Peki, evde güllaç nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir? İşte evde kolay güllaç yapılışı ve tarifi...

Güllaç tarifi ve malzemeleri - Evde kolay güllaç yapılışı ve tarifi
  • Çiğ
  • 6+ Kişilik
  • 20 dk (Hazırlanma Süresi)
  • 10 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

10 yaprak güllaç
1,5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş ceviz
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

Üzeri için:

File Fıstık
Ceviz
Nar tanesi

Evde Kolay Güllaç Nasıl Yapılır?

Güllaç tarifi ve malzemelerini sizler için derledik. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri olan güllaç tarifi de birçok kişi tarafından araştırma konusu olmaya başladı. Koronavirüs nedeniyle birçok insanın evlerinde zaman geçirdikleri bu süre zarfında birçok lezzeti evde denemek ve yapmak istiyor. Bu tatlar arasında güllaçta yer alıyor. Peki güllaç nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir?

Güllaç nedir?

Güllü aş kelimesinin zaman içinde güllaca dönüşmesiyle ismi şimdiki halini almıştır. İçinde gül suyunun bulunmasından ötürü bu isme sahip olan tatlı, evde de kolaylıkla yapılabilir. Sütlü bir tatlı olan güllaç, ramazan aylarıyla özdeşleşmiş bir tatlıdır. Ramazanda misafir olarak gidilen evlere hediye olarak götürülür.

Güllaç nerenin meşhur tatlısı? Güllacın tarihçesi

Güllaç 1400'lü yıllardan beri Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri. Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabında güllacın Osmanlı sarayına girişinin 1489 yılında gerçekleştiği söylenir. İlk olarak Kastamonulu Ali Usta tarafından sarayda yapıldığı söylenen güllaç: Kastamonu'da güllaç baklavası.

İşte güllaç malzemeleri ve yapım aşamaları:

1. adım: Süt, şeker tencereye alarak ısıtın, şekerler tamamen erisin.

2. adım: Süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır.

3. adım: Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayacak şekilde olmalı sonra tatlıyı tepsiye döşüyoruz.

4. adım: Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyuyoruz.

5. adım: Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz.

6. adım: Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim.

7. adım: Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım.

8. adım: İçerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. (İsteğe bağlı)

Son adım: Son olarak üzerini süsleyin ve tatlıyı buz dolabında muhafaza edin.

Afiyet olsun. 

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber