Geri Dön

Kestaneli Muhallebi Tarifi

Yılbaşı sofrası tatlısı olmaz. Çocuklarınızın çok seveceği sağlıklı bir tatlı yapmak ister misiniz? İşte 1 yaş ve sonrası çocukların yiyebileceği Kesnaş, Kastamonu yöresel tatlısıKestaneli muhallebi

Kestaneli Muhallebi Tarifi

Kestaneli muhallebi Malzemeleri
200 gr.kestane
500 ml süt
500 ml.su
4 çorba kaşığı pekmez
2 çorba kaşığı un
Üzeri için:
Ceviz

Kestaneli muhallebi Hazırlanışı
Kestaneler ayıklanır. Süt ve suyun içinde haşlanır. Kestaneler pişince,un eklenir ve karıştırarak pişirilir. Muhallebi koyu kıvam alınca ateşten alınıp içine pekmez koyulur, el blendırından geçirilir. Servis kâselerine alınır, soğumaya bırakılır. Servis ederken üzerine dövülmüş ceviz ekleyerek sunuma hazırlanır.
Not: Tarifte kullanılan şekeri çıkartarak pekmezin miktarını arttırdık. Tarifin orjinalinde 2 çorba kaşığı şeker vardır. Şeker kestaneler piştiğinde un ile birlikte ilave edilir. Ancak tarifi daha sağlıklı hale getirmek için şeker kaldırılmış, pekmez de pişirme işlemi bittikten sonra ilave edilmiştir.

Yrd. Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Kestane, diğer yemişlerin aksine düşük kalorili, mineral ve vitaminleriyle oldukça zengin bir yemiştir. Yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri içerir. Tok tutucu özelliği sayesinde sık sık yemek yemeyi engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek oranda lif içeren kestane sayesinde, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimi sınırlanır. Kestanenin içeriğindeki lif, onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar. Bu da kan şekerinin hızlı değil, yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Kestane bebeklerde kalp ve damar sağlığı ve uygun nörolojik gelişim için yararlı linoleik asit içeren, yüksek düzeyde esansiyel yağ asitlerine sahiptir. Kestanenin ayrıca trigliseridi düzenlediği de yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Kestane yağında, zeytinyağında da bulunan palmitik asit ve oleik asit vardır. Bulundurduğu yüksek miktardaki C vitamini diş, kemik ve damarlardaki matriks oluşumu için gereklidir. Güçlü bir antioksidan olan kestane, zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlar. Kestane folik asit açısından da çok zengindir. Kalp sağlığını korur. İçeriğindeki potasyum kan basıncını düzenler. Aynı zamanda bir B vitamini deposudur. Kestane yüksek karbonhidrat içeren bir yiyecektir. 100 gram kestanede 195 kalori vardır. Diyet yapanların, kontrollü şekilde tüketmesi gerekir. Kestanede aynı zamanda potasyum, bakır, magnezyum, amino asitler ve antioksidanlar gibi mineraller bulunmaktadır.

ExecutiveChef
Ayşe Nil Dinler


www.kidsgourmet.com.tr

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber