Siyaset ‘1 kilo kıyma için 7 saat çalışıyorlar’

‘1 kilo kıyma için 7 saat çalışıyorlar’

13.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, MYK toplantısına sunduğu ekonomi raporunda, “Türkiye’de ortalama bir yurttaşımızın bir kilo kıyma alabilmek için yaklaşık 7 saatlik gelirini harcadığını görüyoruz” ifadesini kullandı.

‘1 kilo kıyma için 7 saat çalışıyorlar’

CHP’li Erdoğdu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen MYK toplantısına sunduğu raporun, “Et fiyatları” bölümünde şu değerlendirmelerde bulundu:
‘Almanya’da 17 lira’
2.5 KAT ARTTI: AKP iktidarı döneminde Türkiye’de kırmızı etin fiyatı ABD doları bazında 2.5 kat artmıştır. Halkımız haklı olarak et fiyatlarının yüksekliğinden şikâyet etmektedir. AKP ise her çözemediği meselede olduğu gibi bu önemli sorunu ya görmezden gelmekte ya da sorunu yok saymaya çalışmaktadır. Halkımız bilhassa pahalılık nedeniyle kırmızı et tüketememektedir.
KIYMA FİYATI 29 TL: Kırmızı et tüketimindeki kültürel farklılıklar nedeniyle incelemede her ülkede en düşük fiyatlı kırmızı et ürünü olan kıyma seçilmiştir. Türkiye için ise en düşük fiyatla ürün sağlayan Et ve Süt Kurumu’nun güncel kıyma fiyatı baz alınmıştır. Türkiye’de kıyma fiyatı (29 TL) Türkiye’den çok daha yüksek gelirli birçok ülkeden çok daha yüksektir. Örneğin Almanya ve İngiltere’de kilosu 17 TL’den kıyma bulmak mümkündür. Polonya, Hollanda, İspanya ve Avustralya’da ise fiyatlar 20-24 TL aralığındadır.
7 SAAT ÇALIŞIYOR: Bu nedenle, bir kilo kıyma fiyatını saatlik kişi başı gelire (GSYH) bölerek elde ettiğimiz endekse baktığımızda Türkiye’de ortalama bir yurttaşımızın bir kilo kıyma alabilmek için yaklaşık 7 saatlik gelirini harcadığını görüyoruz. Bir Alman ise aynı ürüne erişebilmek için sadece 1 saatlik gelirini harcamaktadır. Diğer bir deyişle bir Türk, bir Alman’a göre bir kilo kıyma için gelirinden yaklaşık yedi kat büyük bir payı harcamak zorundadır.
YÜZDE 225 ZAM: Mesele sadece Türkiye’de etin yüksek gelirli ülkelerdekinden bile pahalı olmasından kaynaklanmamaktadır. Türkiye’de özellik kırmızı et fiyatları AKP döneminde ABD Doları bazında bile önüne geçilemez şekilde artmıştır. 2003 Ocak ayında 5.45 dolar olan dana etinin kilosu 2017 Temmuz’unda 12.3 dolar olmuştur. Diğer bir deyişle, AKP döneminde kırmızı et dolar bazında bile yüzde 225 zamlanmıştır. Aynı durum koyun eti için de geçerlidir. Fakat halkımızın geriye kalan tek hayvansal protein kaynağı olan tavuk etinde dolar bazında herhangi bir ucuzlama söz konusu değildir.