Siyaset ‘15 Temmuz rötuşu’ temasları başlıyor

‘15 Temmuz rötuşu’ temasları başlıyor

31.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beştepe’de gerçekleştirilen ve CHP ile MHP genel başkanlarının da hazır bulunduğu ilk liderler zirvesinde kararlaştırılan mini anayasa değişikliği paketi için hükümet kolları sıvadı

‘15 Temmuz rötuşu’ temasları başlıyor

Ak Parti, liderler ziresinde kararlaştırılan, “mini anayasa paketi” için Adalet Bakanlığı’nca hazırlıkları sürdürülen, “pakette olabilecek maddeler” çalışmasıyla bu hafta muhalefet partilerinin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, son Ak Parti Grup Yönetim Kurulu toplantısında, bakanlığın bu çalışmayı yetiştirmesi halinde bu hafta muhalefet partilerinin ziyaret edilebileceğini söyledi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine Beştepe’de gerçekleştirilen ve CHP ile MHP genel başkanlarının da hazır bulunduğu ilk liderler zirvesinden, öncelikle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirmeyi hedefleyen bir mini anayasa değişikliği paketi için partiler arasında çalışma başlatılması kararı alındı.
Başbakan açıkladı
Başbakan Binali Yıldırım’ın bizzat açıkladığı bu kararın ardından gözler Ak Parti’ye çevrilirken, mini anayasa paketi konusunda iktidar kanadında yürütülen hazırlığın Adalet Bakanlığı’nın koordinasyonunda sürdürüldüğü ortaya çıktı.
Ak Parti Grup Yönetim Kurulu’nun geçtiğimiz perşembe günkü toplantısında mini anayasa paketi de gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre toplantıya katılan Canikli, konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’nın pakette yer alabilecek, yer alması gerekli görülen maddelerle ilgili bir çalışma yürüttüğünü bildirdi. Canikli, bakanlığın bu çalışmayı yetiştirebilmesi halinde mini anayasa paketi için bu hafta siyasi partilerle görüşülebileceğin söyledi.
Ak Parti kurmayları konuya ilişkin Milliyet’in sorularını yanıtlarken, mini paketin içerik ve metninin muhalefetle uzlaşılarak netleşeceğinin altını çizdiler. Ak Parti kurmayları yaptıkları açıklamaların HSYK’nın yeniden yapılandırılması ve askeri mahkemelerin kaldırılmasına muhalefetin de sıcak baktığını ortaya koyduğunu savundu. Ak Partililer, pakette HSYK’nın Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu şeklinde ikiye bölünüp seçimlerinin Meclis’çe yapılması, askeri-sivil yargı ayrımına son verilmesi, askeri yüksek mahkemelerin kaldırılmasının gibi askeri ve sivil yargıya ilişkin olanların yanısıra yine muhalefetin onay vermesi durumunda bugüne kadarki darbelerin ürünü olan, varlıkları ya da mevcut yapılarıyla kaos potansiyeli bulunan Milli Güvenlik Kurulu, YÖK gibi kurullara ilişkin maddeler de olabileceğini ifade etti.
HDP’ye de gidilecek
Ak Partili kurmaylar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün TBMM Başkanlık Divanı’nı kabulünde dile getirdiği MİT ve Genelkurmay Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı’na, kuvvet komutanlıklarının da Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması önerisinin de yine muhalefetin destek vermesi durumunda pakette yer alabileceğine işaret etti.
Mini anayasa paketi için resmi ziyaretler öncesinde grup başkanvekilleri düzeyinde partiler arasında bir temas ve diyalog süreci yaşanabileceğini de belirtten Ak Partili kurmaylar, HDP’ye de gidileceğini bildirdiler.
Yaz mesaisi sürecek
Ak Parti’nin, mini anayasa değişikliği paketi çalışmasını da dikkate alarak Meclis’i 1 Eylül’e kadar açık tutmayı planladığı öğrenildi.
Ak Parti Grup Yönetim Kurulu’nda belirlenen takvime göre TBMM’de bu hafta salı günü AB’nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’de icra ettiği harekât ve misyonlar kapsamında yurtdışına asker gönderilmesi ve hükümet tarafından verilecek izin ile belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması konusunda hükümete yetki verilmesine ilişkin tezkere ele alınacak. Genel Kurul’da bu hafta ayrıca varlık barışının da içinde yer aldığı “Bazı Alacakların Tahsili Hakkındaki Kanun Teklifi” ile bazı uluslararası sözleşmeler görüşülecek.
Yeni bir torba geliyor
Çeşitli bakanlıkların aciliyet arz eden taleplerini içereceği belirtilen yeni bir torba tasarının da bu hafta TBMM’ye sevk edilmesi beklenirken, Genel Kurul meydanlardaki demokrasi nöbetlerine milletvekillerinin de katılımına imkan tanıyacak şekilde akşam en geç saat 20.00’ye kadar mesai yapacak.
Komisyona 100’ü aşkın iktidar vekili başvurdu
Bu arada Ak Parti’nin, Genel Kurul’da oybirliğiyle kuruluşuna karar verilen 15 Temmuz FETÖ’nün darbe girişimiyle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu’nda görev yapacak üyelerini bu hafta TBMM Başkanlığı’na bildirmesi bekleniyor. 15 üyeden oluşacak komisyonda Ak Parti 9, CHP 3, HDP ve MHP ise 1’er üye ile temsil edilecek. Ak Parti’ye düşen 9 üyelik kontenjanına karşın, 100’ü aşkın iktidar milletvekilinin komisyonda görev yapmak için grup yönetimine başvurduğu öğrenildi.