Gündem ‘30 saniyelik eğitimle kullandım!’

‘30 saniyelik eğitimle kullandım!’

13.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Mahmut Tanal’ın, 10 işçinin yaşamını yitirdiği Mecidiyeköy’deki rezidansın inşaatında meydana gelen asansör faciasına ilişkin yaptığı suç duyurusu faciaya ilişkin yürütülen ana soruşturmayla birleştirildi.

‘30 saniyelik eğitimle kullandım’

Bu kapsamda rezidans inşaatında çalışan yaklaşık 20 işçi de soruşturma kapsamında tanık olarak ifade vermek için talepte bulundu.

Haberin Devamı

İstanbul Adalet Sarayı önünde işçiler adına açıklama yapan asansör sorumlusu Ercan Kılavuz, teknik personelin herhangi bir arızada müdahale edemeyecek eğitimsiz kişiler olduğunu ifade ederek, “Onun dışında işyeri koşulları, yatakhaneler, yemekhaneler, oradaki çalışma sistemiyle ilgili sürekli baskı, zorlama, hiçbir emniyet tedbiri oluşturulmadan işçilerin o şekilde sahaya sürülmesi ölüme davetiye çıkarmaktır” dedi.

İnşaatta 1.5 yıldır asansör sorumlusu olarak çalıştığını ifade eden Kılavuz, “Hiçbir şekilde eğitimden geçmedim, sertifika ısmarlama bir sertifika. Asansör firması ’bu eleman eğitim aldı, her türlü teknik bilgiye sahiptir’ şeklinde belge düzenliyor. İş güvenliği sorun çıkarmasın diye. Ama eğitim yok. Bize gösterdikleri eğitim sadece 30 saniye, o da yukarı tuşu, aşağı tuşu ve durdurma tuşu” diye konuştu. 10 işçinin öldüğü gün orada olduğunu ifade eden Kılavuz, “Bütün asansörlerde problem var. Bizim bunu yetkili arkadaşlarımıza söylediğimiz halde, Geda Major firmasının teknik ekibine bildirmemize rağmen bunu hiçbir şekilde önemsemediler” dedi. Asansörlerde güvenlik önlemlerinin otomatik olarak devreye giren sistemlerin devre dışı olduğunu belirten Kılavuz, “Switch sistemi bozuktu. Olay gününden bir gün önce akşam kaza yapan asansör elektrik panosunun üst bölümünde patlama oldu. Arkadaşımız yangın tüpüyle müdahale etti. Sonra asansöre tekrar çıkmamak için direttiler. Ama yetkililer bir arızanın giderildiğini söyleyerek arkadaşlarımızı çıkmaya zorladılar” dedi.

Yazarlar