Gündem ‘50 milyonluk fon sorunları çözmez’

‘50 milyonluk fon sorunları çözmez’

22.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite hastanelerinde yaşanan sıkıntıları çözmek için 50 milyon liralık fon ayrılmasını eleştiren CHP’li Erdoğdu, “Hastanelerin maddi imkânsızlıklardan kurtarılması gerekir” dedi

‘50 milyonluk fon sorunları çözmez’

Milliyet’in geçtiğimiz hafta İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yaşanan ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısını birlikte yerinde tespit ettiği CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, üniversite hastanelerine 50 milyon liralık fon ayrılmasını eleştirdi.
Erdoğdu, “Üniversite hastanelerini maddi çaresizlikler içine düşürecek, bilimsel ayrıcaklıklarını gözardı edecek uygulamalar yapmak ve ardından üniversite hastanelerini Sağlık Bakanlığı’nın yönetimi altına almak doğru değildir” dedi.

Biraz rahatlayacak
Milliyet, geçtiğimiz hafta CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni ziyaret etmiş, yaşanan ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısını yerinde tespit etmişti. Erdoğdu’nun konuyu gündeme getirmesinin ardından Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu 50 milyon liralık fon üniversite hastanelerinin yaşadığı mali krizi gidermek için tıbbi ilaç ve malzemeye ayrıldı.
Sağlık Bakanlığı ile YÖK arasında üniversite hastanelerinin tıbbi malzeme ve sarf ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin imzalanan protokole göre 50 milyon TL lik fon üniversite hastanelerinin tıp fakültelerini tıbbi ilaç ve malzeme konusunda yaşadıkları sıkıntıdan geçici bir süre kurtaracak. İmzalanan bu protokol ile bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarının tıbbi malzeme giderleri karşılanacak. Bu protokol ile ciddi mali kriz yaşayan Çapa ve Cerrahpaşa gibi büyük üniversite hastaneleri biraz olsun rahatlayacak.

‘Sevindirici ama’
Ancak Erdoğdu, bu fonun çözüm olmadığını belirterek, konuyla ilgili Milliyet’e şu açıklamalarda bulundu:
“Cerrahpaşa’da yaşanan rezaleti gördükten sonra Maliye Bakanı ile konuyu görüşmüş ve Sağlık Bakanlığı ile en kısa sürede bir görüşme yapacakları ve geçici bir çözüm bulacakları cevabını almıştım. Çabalarımız sonuç verdi sanıyorum. Öncelikle malzeme yokluğundan hasta bakımında sıkıntılar yaşanmıştı, üniversite hastanelerinin bu sorununun çözülmesine yönelik adım atılması sevindirici. Ancak üniversite hastanelerini maddi çaresizlikler içine düşürecek, bilimsel ayrıcaklıklarını gözardı edecek uygulamalar yapmak ve ardından üniversite hastanelerini Sağlık Bakanlığı’nın fiilen yönetimi altına almak doğru değildir. Üniversite hastanelerinin doktor, hemşire, sağlık personeli yetiştirebilmesi için maddi imkansızlıklardan kurtarılması gerekmektedir. Bakanlığın boyunduruğu altına almak bir çözüm değildir.”