Siyaset ‘9 Temmuz yeni bir doğuştur’

‘9 Temmuz yeni bir doğuştur’

10.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Adalet Yürüyüşü’nü 25’inci günde Maltepe’deki ‘Adalet Buluşması’yla tamamlayan Kılıçdaroğlu, “Bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır. 9 Temmuz yeni bir doğuştur” dedi.

‘9 Temmuz yeni bir doğuştur’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Ankara Güvenpark’tan başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’nü 25’inci günde Maltepe’deki ‘Adalet Buluşması’yla tamamladı. Kılıçdaroğlu, Maltepe miting alanına saat 17.58’de çevik kuvvet ordusu eşliğinde girdi. “Adalet” yazılı döviz taşıyan Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu’yla sahneye çıkarak kendisini bekleyen yüz binleri selamladı. “Benimle birlikte 450 kilometreyi kateden sevgili yol arkadaşlarım, sevgili adalet arayıcıları, bizleri televizyonları başında izleyen sevgili yurttaşlarım. Maltepe Meydanı’ndan bütün İstanbul’a, Türkiye’ye gönül dolu sevgiler, muhabbetler gönderiyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, yaklaşık bir saat süren konuşmasında özetle şunları söyledi:
“15 Haziran 2017’de sabah saatlerinde Ankara Güvenpark’tan başlattığımız yürüyüşü Maltepe’de noktaladık. Ama kimse bu yürüyüşün bir son olduğunu düşünmesin. Bu yürüyüş bizim ilk adımımızdır. Herkes şunu iyi bilsin 9 Temmuz yeni bir adımdır. 9 Temmuz yeni bir iklimdir. Yeni bir tarihtir. 9 Temmuz yeni bir doğuştur. Yol boyunca yürürken araç kullanıcıları bazen kornayla, bazen elleriyle bizi yüreklendirdiler, selam verdiler. Onlara da buradan Maltepe Meydanı’ndan şükranlarımı ve saygılarımı gönderiyorum.”
‘Protesto da bir hak’
Protestonun da bir hak olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Ve tabii yolda gelirken bizi protesto eden sevgili vatandaşlarımız da vardı. Hiç kimse unutmasın, Kemal Kılıçdaroğlu herkese saygılıdır. Protesto eden vatandaşlarımıza onun da bir hak olduğunu söylüyorum. Bir teşekkürüm de güvenlik güçlerimize... Ankara’dan İstanbul’a bütün güvenlik güçleri bizim sağlıklı bir şekilde bu meydanda toplanması için olağanüstü çaba gösterdiler. Halkın polisine, halkın jandarmasına buradan sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum” dedi.
Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Milletvekillerine, genel başkanlara ve yöneticilere, sendikalara, sanatçılara, muhtarlara, engellilere, Ergenekon, Balyoz, KHK mağdurlarına, taşeron işçilere, kadınlara, meslek kuruluşlarına, barolar, çiftçilere, emeklilere ve mağdur ailelere yürekten teşekkürlerimi sunuyorum verdikleri destek için.
‘Neden yürüdük?’
Neden yürüdük? Bu sorunun cevabını izin verirseniz vereyim. Olmayan adalet için yürüdük, mazlumun ahı için yürüdük, hapisteki milletvekilleri için yürüdük, hapisteki gazeteciler için yürüdük. Üniversiteden atılan hocalar için yürüdük, KHK ile üniversite hocalarının kapının önüne konması tam bir demokrasi ayıbıdır. Haksız yere kamudan atılanlar için yürüdük, çocuklar için yürüdük, taşeron işçiler için yürüdük, mevsimlik işçiler için, orman köylüleri için, linç edilen askerler için, hapisteki öğrenciler için yürüdük.
Tek adam rejimine, FETÖ’ye karşı olduğumuz, 20 Temmuz’a karşı olduğumuz için yürüdük. IŞİD, PKK, El Nusra’ya karşı olduğumuz için yürüdük. 9 Temmuz yeniden doğuşun tarihidir. 9 Temmuz bir yürüyüşün sonu değil bir özgürlüğün, barışın, bir birlikte yaşam iradesinin ortaya konmasının başlangıcıdır.”

450 kilometreyi keyifle yürüdük

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 25 günlük yürüyüşle ilgili olarak, “450 kilometreyi büyük bir keyifle yürüdük. Umut bulaşıcıdır. Ben umutluysam yanımdaki arkadaşım da umutludur. Maltepe umutluysa İstanbul umutludur. İstanbul umutluysa Ankara mutludur. Herkes umut tohumlarını yeniden eksin. Umudumuzu, aşımızı paylaşmasını öğrendik. Bir orman gibi kardeşçe yaşamasını özledik” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Yürüyüşü yaptık, ne istiyoruz? OHAL kalksın istiyoruz. Adliyeye, kışlaya siyaset girmesin. Yargı bağımsız olsun. Hapiste gazeteciler olmayan Türkiye istiyoruz. Özgür medya istiyoruz. Üniversiteleri susturulmuş değil üniversiteleri konuşan bir Türkiye istiyoruz. Sadece bizi destekleyenler için değil herkes için adalet istiyoruz” dedi.

Beyaz güvercin uçurdular

‘9 Temmuz yeni bir doğuştur’


Konuşmasının sonunda sıraladığı talepleri miting alanındakilerin onayına sunan Kılıçdaroğlu, kalabalığın ellerini kaldırması üzerine “Görkemli bir manzara, yeniden doğuyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, daha sonra eşi Selvi, oğlu Kerem Kılıçdaroğlu ile müstakbel gelini Mine Alşan’la beyaz güvercin uçurdu, mitinge katılanlara karanfil attı.

10 maddelik çağrı listesi

Kılıçdaroğlu, miting sonunda hazırladığı talepleri sıraladı.

1- 15 Temmuz gecesi TBMM’nin onurlu duruşu ve halkımızın sokağa çıkarak FETÖ darbe girişimine karşı direnmesi ülkemizin anayasal ve demokratik kazanımı olmuştur. Biz buna sokağın/halkın 15 Temmuz’u diyoruz. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için Fetullah Gülen Terör Örgütünün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır.
2- İktidar tarafından 15 Temmuz darbe girişimi fırsat bilinerek, 20 Temmuz darbesi yapılmıştır. 20 Temmuz’da OHAL ilan edilmiş ve TBMM’nin yetkileri gasp edilmiştir. Biz buna sarayın 15 Temmuz’u diyoruz. OHAL derhal kaldırılmalı ve hukuk düzeni evrensel ilkelere uygun olarak yeniden tesis edilmelidir.
3- Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Dolayısıyla demokrasinin, can ve mal güvenliğinin vazgeçilmez kuralı olan yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmalıdır. Adil yargılanma hakkı eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. ‘Kolektif suç’ gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir.
4- Bugün, OHAL uygulamalarıyla mağdurların yargıya erişim ve sosyal güvenlik hakları ellerinden alınmıştır. OHAL mağdurları adeta ‘sivil ölüme’ terk edilmiştir. Mağdurların yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara hukuk devletinin gereği olarak son verilmelidir.
5- Darbe girişimiyle veya onun arkasındaki örgütle hiçbir ilişkisi bulunmayan, ama sırf hükümete muhalif görüldüğü için bütün haklarından yoksun kılınan kamu görevlileri görevlerine iade edilmelidir. Anayasa Mahkemesi’nin içtihatları dikkate alınarak, tutuklu milletvekilleri derhal serbest bırakılmalıdır.
6- 150’nin üzerinde gazetecinin hapiste olduğu bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Sadece mesleklerini yaptıkları için tutuklanan gazeteciler derhal serbest bırakılmalı, medya üzerindeki tüm baskılara son verilmelidir. Düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
7- OHAL koşullarında, serbest tartışmanın yapılamadığı bir ortamda ve üstelik ‘devletin bütün imkânları seferber edilerek’ gerçekleştirilen Anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir.
8- Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmeli ve toplumsal adaletsizliği yeniden üreten eğitim politikaları değiştirilmelidir.
9- İşsizlik, yoksulluk, insanca yaşam ücretinden yoksunluk, örgütsüzlük, ayrımcılık, yaygın şiddet, terör gibi çok geniş bir yelpazede yaşanan toplumsal adaletsizliklerin giderilmesi için ortak irade geliştirilmelidir. Toplumsal barışımızı bozan tüm antidemokratik uygulamalara eşit yurttaşlık temelinde son verilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahim görünümlerden biri olan kadınlara karşı ayrımcılığın önüne geçilmeli, kadın hakları toplumsal hayatın her alanında uygulanmalıdır.
10- Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara, tüm kimliklere kardeşçe, adilane yaklaşan, barışçıl ve uluslararası hukuka saygılı bir dış politikaya dönüş yapmalıdır. Türkiye yüzünü insan haklarına, hukuk devletine, adalete önem veren milletler ailesine çevirmelidir. Hukuka ve Anayasa’ya saygı, adaleti sağlamanın ilk koşuludur. Hukuk güvenliğinin olmadığı ve adaletin gerçekleşmediği bir toplumda, kamu düzeni ve toplumsal barış sağlanamaz. Adaletsiz toplum ise, insan haysiyetinin zedelendiği bir toplumdur.

Danimarka’dan destek yürüyüşü

CHP’nin başlattığı adalet yürüşün son gününde Danimarka’dan da destek geldi. Danimarka’nın başkenti Kopenhag merkezinde mahkemelerin bulunduğu Nytorv (Yeni Meydan) meydanında toplanan Türkler, ellerinde “Adalet” pankartlarıyla destek gösterisine katıldılar. Nazım Hikmet Derneği’nin organize ettiği destek gösterisi için Nytorv Meydanında kurulan çadıra, Türkçe ve Danca ‘Herkes için Adalet’ yazısı dikkat çekti. l İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag

Yalnız yürümedi

‘9 Temmuz yeni bir doğuştur’


Başlattığı Adalet Yürüyüşü’nün son 3 kilometresi için Dragos’taki kamp alanında dinlenmeye çekilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na gece boyunca büyük bir kalabalık eşlik etti. Miting alanında kalabalık yavaş yavaş artmaya başlarken Kılıçdaroğlu, kalan 3 kilometrelik yolun ilk 2 kilometresini CHP’li milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve Enis Beraberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu ile kızı Dilara Berberoğlu’yla birlikte yürüdü. Drgaos’tan başlayarak sahil yolunu adımlayan Kılıçdaroğlu’nun çevresi çevik kuvvet polislerince çevrildi. Kortejin arkadasında iki TOMA yer alırken, kortejin önünde ise yine TOMA, zırhlı araçlar ve motosikletli polisler güvenlik önlemi aldı. Kalabalık CHP liderine her adımda ‘Hak hukuk adalet’ sloganıyla eşlik etti. Kılıçdaroğlu, yaklaşık 2 kilometre yürüdükten sonra kısa bir mola verip tekrar yürüyüşe geçti. Yolun kalan kısmını tek başına adımlayan Kılıçdaroğlu yine büyük bir destekle karşı karşıyaydı. Yol boyunca kendisine eşlik eden kalabalığın destek sloganlarıyla alana giriş yapan Kılıçdaroğlu’nu CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat karşıladı.