Dünya ‘ABD’nin Suriye duruşu belli değil’

‘ABD’nin Suriye duruşu belli değil’

20.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ABD’nin Suriye’deki çözüm konusundaki pozisyonunu eleştirdi.

‘ABD’nin Suriye duruşu belli değil’

23 Şubat’ta Cenevre’de düzenlenecek Suriye zirvesi öncesinde konuşan de Mistura, “ABD siyasi çözüm için nerede bulunuyor? Bunu size söyleyemem çünkü hiçbir fikrim yok!” ifadesini kullandı. ABD’nin Suriye’deki önceliklerinin DAEŞ’le mücadele etmek, İran’ın bölgedeki etkisini azaltmak ve bazı müttefiklerini tehlikeye atmamak olduğunu söyleyen de Mistura, siyasi çözümün sağlanması konusunda ABD’nin net bir pozisyon alamadığını belirtti. De Mistura’nın Sözcüsü Yara Sharif ise Cenevre’deki Suriye görüşmelerinde ana gündem maddelerinin “yönetim”, “yeni anayasa” ve “seçimler” olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Esad gitmeli’

Öte yandan, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Enis el Abdah, Cenevre’deki görüşmelerin siyasi bir geçiş sürecine yol açması gerektiğini söyledi. El Abdah, Suriyeli muhalif güçlerin Cenevre’deki görüşmelere bütünüyle bağlı olduğunu belirtirken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevde kalması durumunda ülkedeki önemli sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını belirtti. ABD’nin DAEŞ’e karşı mücadele koalisyonu özel temsilcisi Brett Mcgurk ise ABD’nin herkese uyan bir çözümle masaya gelemeyeceğini, çünkü böyle bir çözümün olmadığını söyledi.