Gündem ‘ABD ve Rusya, Esad sonrasını konuşuyor’

‘ABD ve Rusya, Esad sonrasını konuşuyor’

17.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesinin, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı habere göre, Rusya ile ABD ilk kez Suriye ile ilgili olarak ‘Beşar Esad sonrasını’ ele alan bir görüşme gerçekleştirdi.

‘ABD ve Rusya, Esad  sonrasını konuşuyor’


Habere göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergei Lavrov arasında Soçi’de geçen görüşmede ilk defa Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarı kaybetmesinin ardından ne olacağı konuşuldu.
Rusya’nın Esad yönetimine desteği devam etse de, bu senaryo hakkında bir görüşme yapılması önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Rejimin son dönemde yaşadığı kayıplar ve ordunun giderek gücünün azalması nedeniyle Rusya’nın da Esad’ın düşmesi senaryosuna hazırlıklı olma kararı aldığı yorumu yapılıyor. İsyancı grupların ülke içinde son dönemde kazandıkları mevkiler, Esad’ın 2011’den beri en zayıf konumunda olduğunu gösteriyor. ABD’li kaynaklara göre, bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Beşar Esad, İran veya Rusya’ya sığınabilir. Esad’ın devrilmesi ihtimalinde, Suriye’de “barışçıl bir geçiş döneminin” yaşanması için İngiltere’nin de çalışma yürüttüğü ifade ediliyor.

Yazarlar