Gündem ‘Balyoz’da kumpas’ duruşması başladı

‘Balyoz’da kumpas’ duruşması başladı

03.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “Balyoz davasında kumpas” duruşmasında Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Mehmet Baransu ve Yıldıray Oğur ilk kez hakim karşısına çıktı. Altan neyle suçlandığını bilmediğini delillerin kaynağını da sormadığını söyledi

‘Balyoz’da kumpas’ duruşması başladı

“Balyoz davasında kumpas” iddiasıyla haklarında dava açılan gazeteciler Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Mehmet Baransu ve Yıldıray Oğur dün ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Belçika, İtalya, İsviçre, İsveç, Danimarka, Almanya konsolosluklarından temsilciler ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası PEN, Norveç Gazeteciler Birliği temsilcileri de izleyici olarak katıldı. Duruşmada ilk savunmayı Mehmet Baransu yaptı. Baransu, “Balyoz Darbe Planı’na konu olan ses kayıtlarına bakın, 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminde yapılanlarla birebir aynı. O haber, bugün gelse yine yayınlarım. Balyoz, gerçek bir darbe planıdır. 15 Temmuz’da yaşananlara ve sıkıyönetimin nasıl ilan edildiğine bakın. Balyoz’la arasında en ufak farklılık varsa gelin yüzüme tükürün” diyerek katılma talebinin reddini istedi.
‘Neyle suçlanıyorum?’
Savunmasını yapan Altan da iddianameye başka bir iddianameden alıntı yapılmasını eleştirdi. İddianameyi okumasına rağmen neyle suçlandığımı anlamadığını belirten Altan, “Eğer bizim yayınladığımız belgelerin gerçekliğini kabul ediyorsanız, bu belgelerin devlet sırrı olduğunu iddia ediyorsanız, siz bir darbe girişimi planlarının gerçekliğini de kabul ediyorsunuz demektir. Devletin anayasal düzenini ortadan kaldırmak için hazırlanmış planlar devlet sırrı olamaz. Darbe hazırlamak suçtur, bunu ortaya çıkarmak gazetecilik görevidir. Lütfen bize neden yargılandığımızı açıklayın” dedi.
Altan hakimin belgelere ilişkin ‘Kaynağını sordunuz mu’ sorusuna , genel yayın yönetmenliği döneminde hiçbir muhabirine kaynağını sormadığını belirterek, “Benim için mühim olan belgedir. O belgelerin doğru olduğuna inandım ve o belgeleri bastım” dedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, Baransu’nun tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 23 Kasım’a erteledi.
52,5 yıl hapsi isteniyor
İddianamede Baransu ile Opçin’in 75 yıl, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un da 52,5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanması talep ediliyor.
Çongar: O bavulla aynı ortamda bulunmadım

‘Balyoz’da kumpas’ duruşması başladı


Yazılı savunmasında Yasemin Çongar “Baransu Ocak 2010’da TSK içindeki bir grubun 7 yıl önce darbe hazırlığı yaptığını düşündüren belgelere ulaştığını söyledi. Ahmet Altan da “Belgeleri getir bakalım” dedi. CD DVD formatındaki belgeleri kağıda döküldükten sonra gördüm. Gazete yönetiminin bavulun içeriğine dokunulmaması konusunda kesin kararı vardı. Bavul gazeteye getirildiği gün ben orada değildim. Bavulu hiç görmedim, bavulla aynı mekanda hiç bulunmadım” ifadelerini kullandı.
Mağdurlardan özür dilerim
Sanıklardan Yıldıray Oğur da savunmasında, Baransu’nun Balyoz yargılamasına konu olan belgeleri bavulla değil 3 CD ve bir DVD ile getirdiğini kaydetti. Haberin hazırlanmasına Yasemin Çongar’la yardım ettiğini ve Baransu’nun tek başına imza atmak istememesi nedeniyle habere imzasını attığını anlatan Oğur, “Balyoz haberlerinden mağdur olmuş insanlardan özür dilerim, kendilerinden haklarını helal etmelerini isterim. Kötü gazetecilik ağır cezada 52 yılla yargılanmaz. Taraf gazetesi FETÖ’yle ilşkili olduğu için kapatıldıysa bunun delilleri ortaya konulmalıdır” diye konuştu.