28.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖMÜR ÜNVER Ankara
IŞİD’e katılımlarda simge haline gelen Hacıbayram’ın terör örgütüyle bağlantısı yaklaşık 3 yıl önce mahalleye Mamak’tan gelen, “Süha” adlı kişi ile başladı. Önce dini sohbetler yapmaya başlayan daha sonra cihat fikrini anlatan Süha, özellikle işi olmayan ve bir dönem uyuşturucu bağımlısı bağımlı olmuş kişileri çevresinde topladı. Eski bir binanın altını kiralayarak burayı mescit olarak kullanan Süha, bir süre sonra şikayetler üzerine burasının boşalttı. Bina kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı. IŞİD sempatizanlarının mahalledeki son adresi ise, gecekonduların çevrelediği bir alanda kurulan çadır mescit oldu. Polisin dün sabah yaptığı operasyonda bu çadır da kaldırıldı.
50 kişi gitti
Çoğunluğu gecekondulardan oluşan 6 bin 500 nüfuslu mahallenin hemen hemen yarısı dönüşüm nedeniyle taşınmış. Mahalledeki bu boşluğu ise, yıkık dökük evlerde ve yıkıntılarla oluşturdukları barakalarda yaşam mücadelesi veren yaklaşık 800 Suriyeli dolduruyor. Geçmişte uyuşturucu ile anılan mahalle, eğitim seviyesinin ve geçim zorluklarının getirdiği koşullar nedeniyle artık IŞİD ile anılır oldu. Mahalleden Suriye’ye giden yaklaşık 50 kişiden yarısına yakınını 18 yaşından küçükler oluşturuyor.
Mahalleden IŞİD’e katılımların, 2014’te yoğunlaştığını belirten mahalle sakinleri, ilk olarak O.G. adlı kişinin Rakka’ya gittiğini, daha sonra mahalledeki mescide giden ve O.G. ile sosyal medya üzerinden bağlantısı bulunan gençlerin yasadışı yollarla Suriye’ye geçtiğini anlattı. Mahalle sakinleri, ABD’nin bölgeyi bombalamasının ardından gidenlerin yarısının döndüğünü savunuyor. Son operasyonda gözaltına alınanların üçünün de Suriye’ye gidip döndükleri kaydediliyor. İstanbul’da gözaltına alınan Halis Bayancuk’un da mahalledeki bazı kişilerle bağlantısı bulunduğu ileri sürülürken, Bayancuk’un yakalanmasının ardından bazı kişilerin mahalleden kaçtığı dile getiriliyor.
“Başka aileler yaşamasın”
Geçtiğimiz yıl IŞİD saflarındayken yaralanarak Türkiye sınırına bırakılan Taylan Y.’nin de 1,5 ay önce yine ailesinden habersiz Suriye’ye gittiği öğrenildi. Taylan Y.’nin babası Yaşar Y., Milliyet’e oğlunun döndükten sonra tedavi olduğunu ve bir işte çalışmaya başladığını anlattı. Oğlunun artık bu kişilerle ilgisinin olmadığına inandıkları bir zamanda işten izin alarak yeniden kaçtığını belirten Yaşar Y., “İlgili tüm birimlere durumu bildirdim. Ülkeden çıkmadan bulunmasını istedim. Ancak başarılı olunamadı. Rakka’ya gittiğini öğrendim. Biz aile olarak evladımızın acısını yaşıyoruz. Başka aileler yaşamasın ve devlet önlemlerini artırsın” dedi.