Siyaset ‘Başkanlık olsa bunlar olmazdı’

‘Başkanlık olsa bunlar olmazdı’

26.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstikrar ve güven için başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini belirten Başbakan Yıldırım, “Başkanlıkta bu ve buna benzer maceraya kalkışanlar olamaz. Çünkü mutlak siyasi irade hakimiyeti vardır. Ancak zayıf iktidarlarda bu darbecilerin hevesi artar” ifadelerini kullandı

‘Başkanlık olsa bunlar olmazdı’

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’de böylesi maceraların bir daha yaşanmaması için mutlak siyasi irade hakimiyetinin olduğu başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini, darbecilerin hevesinin zayıf iktidarlarda arttığını belirtti. Yıldırım, darbe girişiminin ardından seçim kararı alınacağı iddialarını da reddederek, “Böyle bir şey söz konusu değil. Bu yönde de kafa karıştırmaya çalışanlar var. Bizim aklımızda fikrimizde yok. Öyle etik de bulmayız bunu” dedi. Bloomberg News kanalında, darbe girişimine ilişkin soruları yanıtlayan Yıldırım, şunları söyledi:

KOLAY KURTULAMAZLAR: Türkiye büyük bir felaketin eşiğinden döndü. Bu darbeye sebep olanların kolay kurtulmalarını kimse beklemesin. Çünkü arkada 246 tane şehidimiz var, binlerce yaralımız var. Bunların hesabı sorulacak. Hesap sorarken intikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz, adalet ile hareket edeceğiz.

FRANSA İLE KIYAS KABUL ETMEZ: Fransa’yı düşünün, bir terör hadisesi oldu, OHAL’i üçüncü kez de uzattılar. Biz uzatmaktan yana değiliz. 90 gün içerisinde bütün bu işleri yoluna koyarsak kaldırırız. Ama hala yapmamız gereken işler varsa, ihtiyaç varsa şüphesiz uzatmayı da göz ardı etmeyiz. Bizim OHAL’de Fransa’ya göre çok daha haklı gerekçelerimiz var. Vatandaş için değil, biz kendimiz için OHAL ilan ettik. Darbenin doğurduğu sonuçları ortadan kaldırmak için gerekli hukuki süreçleri, reformları, yapısal değişiklikleri hızlı bir şekilde halletmek, bir daha darbe yaşanacak şartları ortadan kaldırmak için ilan ettik.

ZAYIF İKTİDARLARDA BUNLAR OLUR: Başkanlık sistemi, yeni anayasada ele alınması gereken bir husustur. Uzlaşmamız lazım. Başkanlık sistemi ne için gerekli? İstikrar için, güven için. Başkanlık sisteminde işte bu ve buna benzer maceraya kalkışanlar olamaz. Çünkü mutlak siyasi irade hakimiyeti vardır. Zayıf iktidarlarda ancak bu darbecilerin hevesi artar. Ak Parti iktidarında buna benzer girişimler çok oldu. Her seferinde bunu etkisiz hale getirmeyi başardık. Onun için biz bu konuları diğer siyasi rakiplerimizle görüşmeye her zaman hazırız. Yapacağımız bir değişiklik, sistem değişikliği, anayasa değişikliği, toplumun yüzde 100’ü değilse bile büyük bir kesimini, kahir ekseriyetini kapsaması lazım, onların kabul edebileceği bir metin olması lazım. Darbe oldu diye her şeyden vazgeçeceğiz, kenara çekileceğiz diye bir şey yok bunu kimse bizden beklemesin. Milletimizin talebini, beklentisini karşılamak için her türlü çalışmayı yapacağız.

HDP KENDİNİ AYIRAMIYOR: Bir darbe olayı yaşadık ama bölgede bölücü terör örgütü var... O da ayrı sorun alanımız. Bu darbeyle nasıl mücadele ediyorsak orada da aynı mücadeleyi sürdüreceğiz. Ne zamana kadar? Terör grupları artık silahları bırakacaklar, bir daha ellerine almamak üzere bırakacaklar. HDP maalesef bu terör örgütünden kendini ayıramıyor.

Haberin Devamı

Erken seçim yok

Erken seçim diye bir şey söz konusu değil, altını çiziyorum ve net olarak ifade ediyorum. ‘Ak Parti bu darbeden güçlü çıktı, bir baskın seçim yapacak’ falan deniyor. Bunlar bizim aklımızda fikrimizde yok. Öyle bir etik de bulmayız bunu. Biz 4 yıllığına milletten yetki aldık, o yetkiyi sonuna kadar kullanacağız. Ama o yetkiyi elimizden almaya kalkanların da tepesine balyoz gibi ineriz, indik. Seçim yok, geçim var. Seçim yorgunu oldu vatandaş. Geçen sene üç tane seçim yaptık. Bir daha seçimle kaybedecek vaktimiz yok.