Gündem ‘Bu karar acımızı daha da katladı!’

‘Bu karar acımızı daha da katladı!’

25.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Van depreminde 20 kişinin can verdiği Sefa Apartmanı davasında binanın sahibi Nezir Baş’a verilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesi, yakınlarını kaybedenleri kahretti. Aileler, ‘Bu zengin adaleti’ diye konuştu

‘Bu karar acımızı daha da katladı’

Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılarak 20 kişinin yaşamını yitirdiği Sefa Apartmanı’nın sahibi Nezir Baş’ın yargılandığı davada önceki gün karar çıktı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kentte depremde yıkılan binalarla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında açılan davada enkaza dönen Sefa Apartmanı’nın sahibi Nezir Baş, önce 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ardından bu ceza 227 bin 500 lira para cezasına çevrildi. Sefa Apartmanı’nda yakınlarını kaybeden iki ailenin sürdürdüğü hukuk mücadelesinde çıkan karar ailelerin acısını perçinledi. 6 yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesi sonrası çıkan kararın yüreklerini soğutmadığını söyleyen Mustafa Subaşıay ve Ahmet Can, “20 ölümün bedeli 227 bin olamaz” sözleriyle karara tepki gösterdi.

Haberin Devamı

‘Kum gibi parçalandı’

Yıkılan apartmanda oğlunu, gelinini ve gelininin teyzesini kaybeden Subaşıay, “Ben bu binada oğlumu ve gelinimi kaybettim. Hatta onları enkazın altından ben çıkardım. Uzun yıllar inşaat ustalığı yaptım. Binanın betonları kum gibi parçalanıyordu. Bu karar bizim acımızı bir kat daha arttırdı. 20 kişinin ölümüne sebep ol. Kişi başı 11-12 bin lira ver beraat et. Bu zengin adaleti” diye konuştu.

‘Caydırıcı olacak mı?’

Aynı binada hayatını kaybedenlerden biri de 28 yaşındaki Betül Can’dı. Tuşba İlköğretim Okulu 3. sınıf öğretmeni olan Can, Van’da 4 yıldır görev yapıyordu.

Baba Ahmet Can, “Diğer kayıp yakınları yıllar içinde davadan çekildi. Yalnızca iki aile kalmıştık. Adalete güvenmiştik ancak hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu ceza bu şekilde bina inşa etmeye devam eden sahtekarlar için ne kadar caydırıcı olacak? Deprem kuşağındayız diyoruz. Sağlam yapılar yapmalıyız diyoruz. Ancak 20 kişinin ölümüne sebep olan binayı yapan, 6 yıl sonra para cezasıyla beraat edebiliyor. Adalat bakanımıza sesleniyorum. Bu karar bizim acımızı daha da katladı” diye konuştu.