Gündem ‘Dedemi değil Dersim’i istiyorum’

‘Dedemi değil Dersim’i istiyorum’

23.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dersim olayları sonrasında dedesi Seyit Rıza ile birlikte babasının da idam edildiğini anlatan İbrahim Kandil “Ben sizden dedemin ve babamın yerini istemiyorum, Dersim’i istiyorum” diye konuştu

‘Dedemi değil  Dersim’i istiyorum’

Ak Parti’nin Alevi açılımı ile ilgili olarak yaptığı girişimlere Seyit Rıza’nın İzmir’de yaşayan torunlarından destek geldi. Türkiye’nin ilk dönemlerinde rejime karşı çıkarılan isyanlardan biri olan Dersim İsyanı’nın liderlerinden olduğu söylenen Seyit Rıza’nın torunu Seyit İbrahim Kandil, oğlu Hüseyin Kandil, dördüncü kuşak torunu Canan Kandil hükümetinin ‘Alevi Açılımı’nın kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.

‘Merhaba Dersim desin’
Dedesi Seyit Rıza ile birlikte babası Hüseyin Kandil’in de idam edildiğini ve babasını hiç göremediğini anlatan Seyit İbrahim Kandil, “Ben 6 aylıkken dedem Şeyh Rıza ile birlikte babam Hüseyin Rıza’yı idam ettiler. Bu açılım söylediklerini yaparlarsa bize yeni bir güneş doğar. Başbakansa söylediklerinden geri kalmasınlar ama kalırlarsa biz deriz ki, ‘Utanmadınız mı?’ Yapsınlar ve görelim. Bana göre çok önemli bir adım bu. Başbakanımız oraya girdiğinde Tunceli demesin, ‘Merhaba Dersim’ desin. Arabalara, nüfus kağıtlarına hep Dersim yazılsın. Ben sizden dedemin ve babamın yerini istemiyorum, kemiklerinin tespitini istemiyorum. Dersim istiyorum” dedi.
AK Parti hükümetinin ‘Alevi açılımını’ desteklediklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun girişimlerinden dolayı minnettar olduklarını ifade eden Seyit Rıza’nın torunu Seyit İbrahim’in oğlu Hüseyin Kandil ise, “Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu yarın memleketimize gidiyor. Alevilik, cemevleri ve Dersim ismi konusunda güzel bir adım atılırsa şu anki memnuniyetimizi peyderpey artırmış olur. Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza minnettarım.
Umarım söylemde kalmaz, hepsi eyleme dönüşür. Cumhurbaşkanımız Erdoğan dedemle ilgili Hz. Peygamber soyuna dayandığımıza dair söylemlerde bulunmuştu. Umarım ve dilerim ki bunu söylemde bırakmayalım, eyleme çevirelim. Sayın Cumhurbaşkanım ve Başbakanım ne olur bize bir bayram yaşatın. Hiç olmazsa 90 yaşındaki annem ve 87 yaşındaki annem ölmeden önce bunları görsünler. Bir tarih olur, gerçekten tarihi bir an olur” diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ‘Alevi’ler konusunda duyarlı olmasını ve oy kaybı gütmeden muhalefet yapması gerektiğini aktaran Hüseyin Kandil şöyle devam etti:

‘CHP paraleli temizlesin’
“Kılıçdaroğlu bu konuda birazcık adım atsa çok iyi olur. En azından AK Parti’nin içindeki paralel bir şekilde temizlendi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin içinde de aynıları var. Bu konuda muhalefet adım atarsa çok daha güzel olur. Bazı adımların atılması lazım. Korkunun ecele faydası yok. Birtakım şeyleri söylemeyip de, ‘Ben oy kaybederim’ endişesi olmamalı. Eğer adım atarlarsa inanın ki muhalefet gerçekten güç kazanır.”

Haberin Devamı

Bahçeli’ye suç duyurusu

Dersim Askeri Harekatı sırasında ailesinden 9 kişi öldürülen Hüseyin Akgün isimli vatandaşın, Dersim’e yönelik sözleri nedeniyle MHP lideri Devlet Bahçeli hakkında Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 4.9 kuruşluk manevi tazminat davası açmasının ardından Seyit Rıza’nın torunu Rüstem Polat da Bahçeli’nin dedesine hakaret ve iftirada bulunduğu iddiasıyla Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
‘Mezarları yok’
Rüstem Polat, Devlet Bahçeli ile birlikte yargı önüne çıkmayı arzuladığını belirterek, “Benim halen acılarım var. 77 senedir o insanların mezar yerleri belli değildir. Buyursun, hodri meydan diyorum gelsin beraber yargı önüne çıkalım. Eğer ben suçluysam o zaman devlet, yargı bunun gereğini yapacaktır” dedi.