Siyaset ‘Ergenekon’da ceza fırtınası

‘Ergenekon’da ceza fırtınası

06.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

5 yıldır süren 66’sı tutuklu, 275 sanıklı Ergenekon davasında dün karar açıklandı. Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğuna karar veren 13. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Orgeneral İlker Başbuğ’a müebbet hapis cezası verdi. Alparslan Arslan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Muzaffer Tekin 2’şer kez ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı. CHP milletvekilleri Mustafa Balbay 34 yıl 8 ay, Prof. Dr. Mehmet Haberal 12 yıl 6 ay ve Sinan Aygün 13.5 yıl hapis cezası aldı. Aralarında Haberal, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun da bulunduğu 17 kişiye tahliye kararı çıktı. Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 13 kişi hakkında yakalama kararı verildi.

‘Ergenekon’da ceza fırtınası

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yaklaşık 5 yıldır görülen Ergenekon davasının dün 321. oturumu yapıldı. Kararın açıklandığı duruşmada salon kapısı saat 09.50’de açıldı. Duruşma salonuna avukatlar, “sarı basın kartı” sahibi gazeteciler ve 50’yakın CHP milletvekili alındıktan sonra bir süre yerleşmede problemler yaşandı. Avukatlar için sıraların dışında dışarıdan sandalye de temin edildi. Avukat Ali Rıza Dizdar, bir ara Beşiktaş tribünü sloganını duruşma salonunda attırdı.
Kendisi “siyah” diyen Dizdar, karşı tarafın da “beyaz” diye bağırmasını istedi. Dizdar’ın yönlendirmesi ile bir süre bu slogan atıldı. Sloganın ardından Dizdar sanıklarla önüne jandarma çekilmesinin hukuka uygun olmadığını belirterek, “Dışarı çıkarım” dedi. Bu ihtara rağmen jandarma sanıklarla avukatların arasına girince avukatlar Celal Ülgen ve Lale Beşe bu defa avukat sıralarının üzerine çıktı.

‘Her yer Silivri’
Sanıklar ise saat 11.50’de avukatlar ve milletvekillerinin alkışları eşliğinde salona alındı. Bu sırada avukatlar ve milletvekilleri, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Her yer Silivri, her yer taarruz”, “Gururumuzsunuz”, “Yüz binler dışarıda”, “Türkiye sizinle gurur duyuyor” şeklinde sloganlar attı. Yanında getirdiği Türk bayrağını açan tutuklu sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur da salondakiler tarafından alkışlandı.

‘Sıcak bir sonbahar’
Sloganların ardından Mustafa Balbay, salondakilere hitaben, “Biz, kendimizi halkın adaletine teslim ediyoruz, bizi bugün halktan kopardılar, ama başaramayacaklar. Sıcak bir sonbahar geliyor, herkes hazırlansın. Bugün verilecek hüküm, mahkemenin hükmüdür, biz bunu kabul etmiyoruz. Artık halkına karşı miting düzenleyen bir iktidar var. Şu anda kendi yarattıkları korkudan korkuyorlar. Şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hükümet ve Anayasa Mahkemesi, hukuku katletmektedir. Biz 4-5 yılda nasıl direniyorsak, öyle direnmeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki, artık gelecek bizimdir. Mahkemenin hükmünü kabul etmiyoruz” diye konuştu.

‘Burayı karıştırıyorsun’
Bu sözlerinin ardından Gülşah Balbay, eşine “Balbay yanındayız” diye seslendi. Bunu fark eden jandarma görevlileri, Gülşah Balbay’ın içeri kartsız girdiği gerekçesiyle salonun dışına çıkmasını istedi. Bu duruma tepki gösteren aralarında Muharrem İnce ve Ali Köktürk’ün de bulunduğu CHP’li milletvekilleri, Gülşah Balbay’ı salonun arka kısmına aldı. Bu sırada CHP’li Muharrem İnce, bir astsubaya, “Burayı hep sen karıştırıyorsun. Gerginlik çıkartıyorsun. Bunu bilerek mi yapıyorsun” diye bağırarak tepki gösterdi. Bunun üzerine astsubay salondan ayrıldı. Bu sırada Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan da duruşma salonuna alındı. Sıklıkla “Lan” diye bağırdığı duyulan sanığın ağzı jandarma tarafından kapatıldı. Heyetin salona gelişi geciktiği için avukatlar ayaklarını yerlere vurarak ve alkış tutarak durumu protesto etti.

İlker Başbuğ da katıldı
CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Tuncay Özkan, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız ile Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 63 tutuklu sanık duruşmaya katıldı. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi gören Yüksek Askeri Şura kararıyla emekliliğe sevk edilen Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile avukat Serdar Öztürk ise katılmadı. Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve emekli Albay Arif Doğan’ın da aralarında bulunduğu 24 tutuksuz sanık ile başka suçtan tutuklu Sami Hoştan ve Yalçın Küçük hazır bulundu. Duruşma, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin de aralarında bulunduğu 6 hakim ile 3 savcının yerini almasıyla 12.30’da başladı. CHP Milletvekili İsa Gök, mahkemeye hitaben, heyetin salondakileri 3,5 saat beklettiğini ifade ederek, “Mahkeme millet adına karar verir, bu kadar kişiyi bu kadar saat bekletmeye hakkınız yok” dedi. Başkan Özese, Gök’ü, “Sayın milletvekili yerinize oturur musunuz” diyerek uyardı.

Cezalara tepki gösterildi
Özese ve üye hakimler, saat 13.00’te kararı okumaya başladı. Kararın okunması 2 saat 15 dakika sürdü. Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesini bombalama eylemlerine katılan sanık Osman Yıldırım’ın tahliyesine, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgenarel İlker Başbuğ ile bazı sanıklar tepki gösterdi ve dışarı çıktı.
İzleyici bölümünde bulunan bazı kişiler ve bazı avukatlar da bu kararı alkışlayarak protesto etti. CHP Milletvekili Mustafa Balbay’a verilen hapis cezası üzerine eşi Gülşah Balbay, gözyaşlarını tutamadı. Tuncay Özkan, hakkındaki karara sert tepki gösterince, jandarma tarafından dışarı çıkartıldı. Muzaffer Tekin ve diğer bazı sanıklar da haklarındaki kararlar okunurken, heyete tepki gösterdi. Salonda bulunan bazı avukatlar özellikle İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, CHP Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan’a verilen cezaları masalara vurarak, protesto etti.
Hakkındaki kararın okunmasının ardından Mahkeme heyetine tepki gösteren Arif Doğan da salondan çıkarıldı.

Ne olacak?
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını tamamlamasının ardından davanın temyiz süreci başlayacak. Dosya önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gidecek. Başsavcılığın tebliğname hazırlamasının ardından Yargıtay’da temyiz duruşması yapılacak.

17 tahliye 13 yakalama
Davada tutuklu bulunan 49 sanığın, verilen ceza miktarı ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı hususları dikkate alınarak tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi. Mahkeme, Cemal Gökçeoğlu, Erkan Ayyıldız, Fatma Cengiz, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Albay Hulusi Gülbahar, Hüseyin Yanç, İbrahim Özcan, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Kenan Özay, CHP Milletvekili Mehmet Haberal, “Balyoz davası” tutuklusu Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Bora Perinçek, Mehmet Bülent Sarıkahya, Osman Yıldırım, emekli Albay Sedat Özüer, Selçuk Özkan ve Albay Ziya Göktaş’ın tahliyesine karar verdi.
Ahmet Cinali, Adnan Türkkan, Mustafa Hüseyin Buzoğlu, emekli Orgeneral Şener Eruygur, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Yalçın Küçük, Tuncer Kılınç, Merdan Yanardağ, Tunç Akkoç, Mehmet Adnan Akfırat, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Kemal Şahin ve Levent Temiz hakkında verilen ceza miktarı ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı hususları dikkate alınarak, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 100-101 maddeleri gereğince tutuklanmalarına ve yakalama emri çıkartılmasına karar verildi.

İŞTE CEZALAR

- Emekli Tuğamiral Alaettin Sevim: 10 yıl
- Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin: 7 yıl 6 ay
- Sedat Peker (Suç örgütü lideri): 10 yıl
- Prof. Dr. Ferit Bernay (Eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü): 10 yıl
- Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran (Eski Uludağ Üniversitesi Rektörü): 10 yıl
- Semih Tufan Gülaltay: 12 yıl
- Adil Serdar (Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü): 14 yıl 5 ay
- Emekli Albay Arif Doğan: 47 yıl 3 ay
- Ergun Poyraz (Yazar): 29 yıl 7 ay
- Bedirhan Şinal (Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması dosyası sanığı): 18 yıl 8 ay
- Prof. Dr. Erol Manisalı: 9 yıl 8 ay
- Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz: 13 yıl 11 ay
- Gürbüz Çapan (Eski Esenyurt Belediye Başkanı): 1 yıl 3 ay
- Doç. Dr. Ümit Sayın: 4 yıl
- Hikmet Çiçek (Aydınlık gazetesi yazarı): 21 yıl 9 ay
- Deniz Yıldırım (Eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni): 16 yıl 10 ay
-Avukat Levent Temiz (Eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı): 10 yıl
- Teğmen Mehmet Ali Çelebi: 16 yıl 6 ay
- Mehmet Demirtaş (Ümraniye’de 27 el bombasının ele geçirildiği gecekondunun sahibi): 22 yıl
- Muhitten Erdal Şenel (Eski Genelkurmay Adli Müşavirlerinden): 7 yıl 6 ay
- Eski Yarbay Mustafa Dönmez: 49 yıl 2 ay
- Emekli Orgeneral Kemal Yavuz: 7 yıl 6 ay
- Avukut Nusret Senem: 20 yıl 3 ay
- Teğmen Noyan Çalıkuşu: 8 yıl 6 ay
- Oktay Yıldırım: 33 yıl 10 ay
- Sami Hoştan (Susurluk davası hükümlüsü): 10 yıl
- Avukat Serdar Öztürk: 25 yıl 6 ay
- Serhan Bolluk (Eski Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): 7 yıl 6 ay
- Tuncer Kılınç (Eski MGK Genel Sekreteri): 13 yıl 2 ay
- Prof. Dr. Yalçın Küçük: 22 yıl 6 ay
- Prof. Dr. Mehmet Haberal (CHP milletvekili): 12 yıl 6 ay
- Mustafa Balbay (CHP milletvekili): 34 yıl 8 ay
- Sinan Aygün (CHP milletvekili): 13 yıl 6 ay
- Emekli Orgeneral Hurşit Tolon: Müebbet
- Tuncay Özkan (Gazeteci): 22 yıl 6 ay
- Emekli Albay Dursun Çiçek: Ağırlaştırılmış müebbet
- Emekli Albay Fuat Selvi: Müebbet
- Emekli Orgeneral Hasan Iğsız: Müebbet
- Emekli Orgeneral Nusret Taşdeler: Müebbet
- Emekli Orgeneral İlker Başbuğ (Eski Genelkurmay Başkanı): Müebbet
- Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu (Eski İnönü Üniversitesi Rektörü): 23 yıl
- Emekli Albay Levent Göktaş: 23 yıl 9 ay
- Emekli Albay Hasan Atilla Uğur: 29 yıl 3 ay
- Kemal Aydın: 20 yıl 8 ay
- Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu (Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü): 15 yıl 8 ay 22 gün
- İbrahim Şahin (Eski Özel Harekat Başkanvekili): 49 yıl 4 ay
- Avukat Kemal Kerinçsiz: Ağırlaştırılmış müebbet
- Emekli Korgeneral Mehmet Eröz: Müebbet
- Emekli Albay Fikri Karadağ: Ağırlaştırılmış müebbet
- Emekli Orgeneral Şener Eruygur: Müebbet
- Doğu Perinçek (İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek): Ağırlaştırılmış müebbet
- Sevgi Erenerol (Eski Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü): Müebbet
- Alparslan Arslan (Danıştay saldırısının faili): 2 kez ağırlaştırılmış müebbet 97 yıl 3 ay
- Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 117 yıl 1 ay
- Emekli Tuğgeneral Veli Küçük: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl 1 ay hapis cezası

Yazarlar