Dünya ‘Esad, bir haftada atmadığı bombayı bir günde attı’

‘Esad, bir haftada atmadığı bombayı bir günde attı’

23.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ateşkesin bitmesinin ardından en kanlı günlerinden birini yaşayan Halep’te, rejimin hava saldırılarında 45 kişinin öldüğü ifade ediliyor. Hava saldırıları, ABD’nin uçuşa yasak bölge çağrısına bir ‘yanıt’ olarak değerlendiriliyor

‘Esad, bir haftada atmadığı bombayı bir günde attı’

Suriye’de Beşar Esad rejimi ve Rusya’ya ait savaş uçakları Halep’te muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde son ayların en yoğun hava saldırılarını gerçekleştirdi. Reuters’a konuşan Hamza el Hatip isimli bir doktor saldırılarda 45 kişinin öldüğünü belirtti. Saldırıların yoğunluğu, ‘Esad bir haftada atmadığı bombayı bir günde attı yorumlarına sebep oldu. AA’ya konuşan Halep sivil savunma yetkilisi Necip Ensari, Rusya ve rejime ait savaş uçaklarının dün geceden bu yana Halep’e 150 hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Kerry’nin teklifine ‘cevap’

ABD’nin New York kentinde düzenlenen Mülteci ve Göçmen Zirvesi’nde bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, mevkidaşı Sergey Lavrov’dan rejim ve Rusya’ya ait uçakların kritik bölgelerde havalanmamasını talep etmişti. Dün sabaha karşı gerçekleşen bombardımanlarla Rusya’nın Kerry’nin talebine ‘cevap’ verdiği ve Suriye’de geçen hafta yürürlükte olan ateşkesin devam ettirilmesi konusunda umut bulunmadığı belirtiliyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’de kritik bölgelerde uçuşların sınırlandırılması önerisinin “işe yaramayacağını” öne sürdü.

Rusya gemi gönderiyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın Amiral Kuznetsov isimli uçak gemisini Doğu Akdeniz’e göndermeyi planladığını aktardı. Şoygu, “Şu an Doğu Akdeniz’de en az 6 Rus savaş gemisi ve 3-4 yardımcı gemimiz bulunuyor. Askeri gücü artırmak için Amiral Kuznetsov uçak gemisini bölgeye sevk etmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Daha önce Rus basınında yer alan haberlede, Rusya’nın tek savaş gemisi Amiral Kuznetsov’un Suriye’deki operasyonlarda kullanılmak üzere Akdeniz’e gönderileceği belirtilmişti.

Haberin Devamı

‘Müdahale olduğu sürece savaş devam edecek’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, diğer ülkelerin müdahale etmeye devam ettiği sürece Suriye’de savaşın devam edeceğini söyledi. Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Esad, Halep’te muhaliflerin kuşatma altında tutulmadığını savunurken rejiminin muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığı iddiasını reddetti. Esad, rejimin kimyasal silah kullanması durumunda sivlleri ‘teröristlerin’ kucağına atacağını öne sürdü. Pazartesi günü Halep’e giden yardım konvoyuna düzenlenen saldırının arkasında Rusya’nın olmadığını savunan Esad, “Teröristleri suçlamalılar. Konvoy, teröristlerin kontrol edildiği bölgede vuruldu” şeklinde konuştu. Esad, geçen cumartesi günü ABD’nin ‘yanlışlıkla’ Deyrizor kentinde Esad rejimine bağlı birlikleri hedef almasının kaza olmadığını yineledi.