Dünya ‘Esad, uçakları Rus üssünde saklıyor’

‘Esad, uçakları Rus üssünde saklıyor’

21.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de yayın yapan “CNN International” kanalı, Beşar Esad rejiminin, ABD’nin Şayrat Hava Üssü’ne gerçekleştirdiği saldırının ardından savaş uçaklarının önemli bölümünü Rus ordusunun kullandığı hava üslerine sakladığını duyurdu.

‘Esad, uçakları Rus üssünde saklıyor’

Amerikalı üst düzey bir savunma yetkilisi, Esad rejiminin amacının ABD’nin yeni bir saldırısından korunmaya çalışmak olduğunu öne sürdü. Habere göre, rejim, savaş uçaklarını Rusya’nın kullandığı ve hava savunma sistemlerinin konuşlu olduğu Hmeymim Üssü’ne taşıyor. CNN International’ın iddialarını yalanlayan Suriye rejimi, bölgedeki hareketliliğinde Hama’daki cepheye destek sağlamak amacıyla olduğunu açıkladı.
Üçlü zirve ertelendi
Bununla birlikte Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise 24 Nisan’da ABD, Rusya ve BM arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenecek Suriye konulu toplantının ertelendiğini duyurdu. De Mistura, bu görüşmeler yerine Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ile yoğun görüşmeler gerçekleşeceğini ifade etti. ABD’nin toplantıya katılmamasına ilişkin bir soru üzerine Mistura, “ABD’nin pazartesi günü bu toplantıya neden katılmayacağını açıkçası onlara sormalısınız.” yanıtını verdi.
Öte yandan, İsrail ordusu rejimi hâlihazırda birkaç ton kimyasal silaha sahip olduğunu iddia etti. İdlib’de iki hafta önce gerçekleşen kimyasal saldırının ardından yapılan analiz hakkında konuşan ismi açıklanmayan bir askeri yetkili, rejimin elindeki kimyasal silah stoğunun 3 tonu bulduğunu öne sürdü.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ise, Suriye’nin Han Şeyhun kasabasındaki saldırıda sarin gazı ya da benzer bir kimyasalın kullanıldığına ilişkin “inkar edilmez” bulgulara ulaştıklarını açıkladı.
Suriye’nin İdlib kentindeki Han Şeyhun kasabasında düzenlenen saldırıda en az 87 kişi hayatını kaybetmişti. Suriye ordusu, kimyasal saldırı suçlamalarını reddetmişti. Uluslararası gözlemci kuruluş OPCW, saldırıdan
etkilenen 10 kurbandan aldıkları örnekleri dört laboratuarda inceledi.