Siyaset ‘Gavat kelimesini kullanmam, kavas demiş olabilirim’

‘Gavat kelimesini kullanmam, kavas demiş olabilirim’

11.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adana’da Atatürk’ü anma töreninde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’la bir vatandaş arasında gerginlik yaşandı. Coş, kendisini eleştiren kişiyi işaret edip “Allah belanı versin diyen o gavatı al” diye talimat verdi

‘Gavat kelimesini kullanmam, kavas demiş olabilirim’

Adana’da 10 Kasım Atatürk’ü anma töreninde Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’la vatandaş arasında gerginlik yaşandı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı törende “Vali istifa. Allah belanı versin” diye bağırılması üzerine Vali Coş bağıran gruptan bir kişiyi işaret edip “Allah belanı versin diyen o gavatı al” diye talimat verince polislerle vaatandaşlar arasında arbede çıktı. Vali daha sonra yaptığı açıklamada “Ben kavat kelimesini kullanmam kavas demiş olabilirim” diyerek kendisini savundu.
Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde yapılan tören öncesi polisler, Adana Valiliği’nin hazırladığı üzerinde Adana Valiliği ve Atatürk’ün resmi bulunan ve “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” yazılı kağıda iliştirilmiş Türk Bayrağı rozeti dağıttı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programındaki çelenk töreninde Vali Coş, belediye logosu ve adının yazıldığı kağıda tutturulmuş Türk Bayrağı rozeti dağıttığı için Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile tartışmıştı. Anıta çelenkler konulurken bariyerlerin içinde ve dışında yer alanlar “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Kızlı-erkekli gençler burada”, “Ne mutlu Türküm diyene”, “Tayyip istifa” sloganları atıldı.

Haberin Devamı


Atatürk Caddesi’ne çıkan grup yolu trafiğe kapattı. Bu sırada kalabalıktan “Vali istifa” sloganı yükseldi. Alandan çıkıp, aracına binmeye hazırlanan Vali Coş, kendisini protesto edenlere el salladı. Bazı vatandaşları polislere işaret etti. Sloganlar devam ederken “Allah Belanı versin” diye bir ses duyulması üzerine Vali aracından inip polise, “Allah belanı versin diyen o gavatı al” diye bağırdı. Polisler, Coş’un işaret ettiği kişiyi almak isteyince arbede çıktı. Polisler daha sonra Ümit Mutlu’yu gözaltına aldı.
Protestolarla Atatürk Caddesi’ni kapatanlar arasında bulunan CHP’li gençler ile polisler arasında da sert tartışmalar yaşandı.

CHP’li vekil araya girdi
CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş de araya girerek CHP’li gençlerden birini götürmek isteyen polisin üzerine yürüdü. Polis, hedef haline gelen meslektaşlarını alandan uzaklaştırdı. Bu sırada bazı resmi plakalı otomobiller tekmelendi. Yaklaşık bir saat yolu kapatan kalabalık tansiyonun düşmesinin ardından yolun açılmasını sağladı. Törende yaşananlar sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Vali Coş DHA’ya “Ben gavat kelimesini kullanmam. Kavas demiş olabilirim” dedi. Bu kelimeyi de “yürüyen, hizmet eden, gezinen adam” anlamında söylediğini ve sık kullandığını söyledi.

10 kişi hakkında işlem yapıldı
Vali Coş, anma töreninde yaşanan olaylarla ilgili 10 kişinin yakalandığını, haklarında işlem yapıldığını açıkladı.
Vali Coş, kendisine “Allah belanı versin” diye bağıran kişinin kim olduğunu bilmediklerini, araştırmaların sürdüğünü, kimlik tespiti yapılırsa, hakkında şikayetçi olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Kavas ne demek?

* Sözlüklerde, ’kavas’ kelimesinin 3 ayrı anlamına yer veriliyor. Bunlar, “Elçilik veya konsolosluklarda görev yapan hizmetli”, “Banka, patrikhane, otel vb. yerlerde hizmetli veya koruma görevlisi”, “Elçilik ve konsolosluklarda koruma görevlisi.”