Siyaset 'Geleceğim için hayır'

'Geleceğim için hayır'

28.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda 16 Nisan’da kullanacağı sloganın “Geleceğim için Hayır” olması kararlaştırıldı. Toplantıda ‘hayır’ oyunun 4 puan önde olduğu ifade edildi

Geleceğim  için hayır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kılıçdaroğlu başkanlığında yaklaşık 4 saat süren MYK toplantısında, 16 Nisan referandumuna yönelik alınması gereken bazı kararlar çerçevesinde bazı araştırma şirketleri ve reklam şirketleri sunum yaptı. Milliyet’in aldığı bilgilere göre CHP; altıoklu bayrağı olmadan yürüteceği seçim kampanyasında “Geleceğim İçin Hayır” sloganını kullanacak. Partiye ait otobüsler ve araçların giydirilme işlemleri de bu hafta içinde tamamlanacak. Sloganı içerecek görsellerde, bir kız çocuğunun da bulunacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Amasya’dan başlayacak

Toplantıda, Amasya Tamimi’nden esinlenerek referandum kampanyasının başlangıcının Amasya’dan verilmesi konusu da değerlendirildi. Önümüzdeki hafta başlaması planlanan Amasya programının bir miting şeklinde olup olmayacağı ise henüz netleşmedi. Toplantıda söylem birliğinin ve sahada yapıcı bir dil kullanılmasının önemi çerçevesinde yarın milletvekilleriyle parti genel merkezinde ortak söylem toplantısı yapılması kararlaştırıldı.

Referandum sunumu

MYK’da bazı araştırma şirketleri de sunum yaptı. “Hayır” söyleminin yarattığı ivme ve CHP’nin kullandığı olumlu dilin de etkisiyle “hayır” oylarında yükseliş, “evet” oylarında azalma olduğu değerlendirmesinin iletildiği sunumda, son rakamlara göre kararsızlar ve sandığa gitmeyecekler dağıtılmadan “Hayır” oylarının yüzde 45’i gördüğü, “Evet” oylarının ise yüzde 41’e düştüğü bilgisi paylaşıldı. Özellikle, Ak Parti kurmaylarının, “Terör örgütleri de hayır diyor” ifadesiyle vücut bulan “hayır” oyu kullanacakların “terörist” olduğu biçimindeki algının “evet” cephesinde bir kırılma yaşattığı, yüzde 43’e kadar yükselen “evet” oylarının “iki” puan düştüğü, yüzde 35’i gören “kesinlikle evet diyeceğim” diyen seçmenlerin oranının da 10 puan azaldığı bilgisi iletildi.

Haberin Devamı

‘CHP seçmeni kararlı’

Uzmanlar, CHP kurmaylarına bu düşüşe yönelik gerekçeyi, “Herkesin ailesinde ‘hayır’ oyu kullanacaklar var. Vatandaşlar, ‘Komşum, akrabam, eşim, dostum ‘hayır’ diyor. Bu kadar keskin dil sorun yaratıyor’ diyorlar” sözleriyle anlattı. CHP’nin kullandığı “AKP, 15 yılda ne istedi de yapamadı” söylemi ile “tek adam” söyleminin Ak Parti tabanında da rahatsızlık yarattığı, Ak Parti kurmaylarının ve reklam şirketlerinin bu sorun alanlarına yanıt aramak zorunda kaldıkları bilgisinin de toplantıda iletildiği öğrenildi. Bir önceki seçimde oy verdiği parti düşünüldüğünde en kararlı seçmen kitlesinin CHP olduğu, Ak Parti ve MHP seçmeninde ise kararsız oranının yüksek olduğu, sandığa gitmek isteyen ancak “kararsız” olduğunu ifade eden seçmenin önemli bir bölümünün kendilerini “milliyetçi ve muhafazakar” olarak tanımladığı bilgisi sunumda iletildi.Parti kurmaylarına yapılan sunumda Ak Parti’ye oy veren ancak “hayır” oyu kullanacağını açıklayan seçmenlerin, “gelecek endişesi”yle “evet” vermek istemediklerini ifade ettiği, “Yeni sistemin ne getireceğini bilmiyorum” yanıtını verdikleri öğrenildi.

Parti logosu değişti

Haberin Devamı

Toplantıda ayrıca Kıbrıs sorunu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Kardak ziyaretiyle başlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunan kabine üyeleri arasında yaşanan kriz de ele alındı. Parti kurmaylarının, “Kıta sahanlığı Yunanistan’ın istediği gibi uygulanırsa, Ege’de yüzmek için bile yer bulamayız. AKP hükümetlerinin dış politikada yaptığı hatalar bir bir geri dönüyor” değerlendirmesini ilettiği ifade edildi.

Öte yandan, CHP logosu kırmızı zemin üzerine altı ok ve beyaz zemin üzerine “CHP” yazısından oluşuyordu. Alınan karar doğrultusunda CHP yazısının bulunduğu zemin “umut”u simgeleyecek biçimde “gökyüzü mavisi”ne evrildi. Bu karar, dün genel merkezdeki logoların değiştirilmeye başlanmasıyla anlaşıldı.