Gündem ‘Genelkurmay tezat içinde’

‘Genelkurmay tezat içinde’

18.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balyoz davası sanıklarından Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen’in sözleri davalık oldu... Askeri mahkemede 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak olan Türkşen, ‘Genelkurmay kendi kendine tezat işler yürütüyor’ şeklinde konuştu.

‘Genelkurmay tezat içinde’

Balyoz davasında hakkında 16 yıl hapis cezası verilen ve 3.5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen’in “Fethullah’ın askerine selam vermem” sözlerine dava açıldı.
30 Ocak 1996’da Kardak kayalıklarına düzenlenen operasyona katılan iki subaydan biri olan Türkşen, hazirandaki tahliyesinin ardından iki ulusal gazeteye verdiği röportajlarda “Bize sahip çıkmadılar. Benden küçük çocuklar amiral şu anda. Onların arasında cemaatçiler de var. Fethullah’ın amiraline selam verecek değilim” demişti.
‘Akla mantığa uygun değil’
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede Türkşen’e zincirleme basın yoluyla astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye ve komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir ve tezyif edici fiil ve hakarette bulunmak suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Milliyet’e konuşan Türkşen, sözlerinin arkasında olduğunu belirtti. Türkşen, “O gün ne söylediysem bugün de aynısını tekrarlıyorum. Bana açılan bu dava ne yazık ki şunu da gösteriyor; 14 Aralık’ta başlayan cemaat operasyonu TSK’ya asla sirayet etmeyecek. Zaman gazetesi ve Samanyolu TV’ye yapılan operasyonlar sürdürülüyorken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), ‘Benim içimde bu tarz bir yapılanma yok demesi’ akla mantığa uygun değil. TSK’nın da bugüne kadar cemaatle ilişki olduğu düşünülen ve atılan pek çok da elemanı var. ‘Şu anda yok’ demek gerçeği inkâr etmekle aynı şey. Bu davayla TSK demek ki; ‘Ben böyle bir irade göstermeyeceğim. İçimdekileri çıkartmayacağım. Bunu dile getirenleri de cezalandırırım’ demek istiyor. Bana yapılan bunun en bariz örneği. Ama bir gün bu yapılanma da çıkacak ortaya, buna inanıyorum. Bir yerden patlak verecek. Böyle bir yapılanma olmaması mümkün değil, ortaya çıkmaması zaten mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

Hem tanık hem sanık

Türkşen, Genelkurmay’ın çelişkili davrandığını belirterek “Genelkurmay bir yandan zinhar ‘Benim içimde böyle bir yapılanma yoktur’ diyor. Bir yandan da beni Genelkurmay Askeri Savcılığı’na çağırarak ‘Biz burada yapılanmayla ilgili bir soruşturma yürütüyoruz. Ne biliyorsan gel anlat’ diyerek beni tanık olarak dinliyor. Bana cemaatle ilgili söylediklerim için dava açıyorlar ama bir yandan da tanık olarak ne bildiğimi anlatmamı istiyorlar. Demek ki onlar da içeride bir şeyler olduğunu biliyor. Genelkurmay kendi kendine tezat işler yürütüyor” diye konuştu.