Siyaset ‘Hassasiyetler de değerlendirilmeli’

‘Hassasiyetler de değerlendirilmeli’

16.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Çavuşoğlu, 6 maddelik kritik anlaşma hakkında bilgi vermek üzere CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP Grup Başkanvekili Akçay’ı ziyaret etti. Çekincelerini ileten CHP lideri ‘İnceleyeceğiz’ dedi

‘Hassasiyetler de değerlendirilmeli’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye siyasetinde başlayan diyalog ortamı kapsamında dün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, beraberinde Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile birlikte önce CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ile 1 saat ardından, TBMM’de MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal ile 70 dakika görüştü.

Haberin Devamı

TBMM’ye sunulması beklenen 6 maddelik anlaşmayı muhalefet partilerine ileten ve destek isteyen Çavuşoğlu’nun İsrail ile normalleşme kapsamında bu anlaşmayı önemsediklerini belirttiği kaydedildi. Çavuşoğlu’nun “İsrail ile normalleşme anlaşmalarından biri Meclis onayına tabi değil, bu anlaşma İsrail vatandaşlarının hukuki süreçlerden muaf tutulmasına, açılan davaların düşürülmesine yönelik. Bu hafta meclise getirmek istiyoruz” mesajını verdiği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun ise görüşmede, “İnceleyelim, değerlendiririz. Biz de İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinden yanayız bunu destekliyoruz ancak Türkiye’de özellikle yargısal sürece yönelik yaratılan bu muafiyetin, Türkiye’deki kurban aileleri açısından doğurabileceği hassasiyetleri de değerlendirmek gerekiyor” çekincesini ilettiği belirtildi. Çavuşoğlu’nun kurbanların aileleriyle görüşüldüğünü, fazla sorun görülmediğini ilettiği belirtildi.

Haberin Devamı

Kritik maddeler

Milliyet’in ulaştığı 6 maddelik anlaşma İsrail’in Mavi Marmara gemisinde zarar gören vatandaşların ailelerine 20 milyon Amerikan doları tutarındaki tazminatı Türkiye tarafından belirlenecek hesaba yatırmasını, bu ödemenin anlaşmanın yürürlüğe girişinden 25 iş günü içerisinde ve tek seferde yapılmasını öngörüyor. Anlaşmanın kritik 4. ve 5. maddeleri ise şöyle: “İsrail vatandaşlarının, TC veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesiyle ilgili olarak kendilerine yönelik Türkiye’deki her türlü talebe ilişkin sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır. Herhangi bir Türk gerçek veya tüzel kişisi tarafından veya bu kişiler adına İsrail Hükümeti veya gerçek veya tüzel kişilerine karşı para talebi öne sürülmesi halinde, İsrail Hükümeti, onun adına hareket edenler ve/veya İsrail vatandaşlarının tüm kayıpları Türk Hükümeti tarafından karşılanacaktır.”

‘300’e yakın personel ilişkili’

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 300 personelin darbe girişimiyle ilişkilendirildiği bilgisini de görüşmede paylaştı. Kılıçdaroğlu’nun da bu noktada, Dışişleri Bakanlığı’nın hassas bir bakanlık olduğunu ifade ettiği, yeni mağduriyetler yaratılmaması gerektiğini vurguladığı, “KHK’ların içeriğine yönelik endişelerimizi Başbakan’a bir mektupla ilettik, endişelerimiz sürüyor” dediği belirtildi.

Haberin Devamı

Görüşmede Hakkari ve Şırnak illerinin ilçe statüsüne düşürülmesine yönelik tepkisini yineleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, “Yüksekova ve Cizre’nin il yapılmasını düşünüyorsanız, o zaman Hakkari ve Şırnak da il kalsın, 83 ilimiz olsun” görüşünü ilettiği belirtildi.