Gündem ‘Hayvan Hakları Bakanlığı kurulsun’

‘Hayvan Hakları Bakanlığı kurulsun’

18.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koalisyon görüşmelerinde bakanlık sayısının artırılacağına yönelik iddiaların konuşulduğu bir dönemde CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal sürpriz bir adım atarak, Hayvan Hakları Bakanlığı kurulmasını öngören bir kanun teklifi hazırladı.

‘Hayvan Hakları  Bakanlığı kurulsun’

38 maddelik kanun teklifi, kurulacak bakanlığın “hayvan hakkı ihlallerinin tespiti ve önlenmesine yönelik çalışmalar konularında politikalar oluşturması”nı öngörüyor. Teklif, bakanlık bünyesinde Hayvan Hakları Genel Müdürlüğü ile Hayvan Hakları İhlallerinin Önlenmesinden Sorumlu Genel Müdürlük kurulmasını ve bakanlık bünyesinde yaklaşık 4 bin 300 personelin istihdam edilmesini içeriyor.

Haberin Devamı

Çağdaş Batı düşüncesi

Teklifin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

“Yeryüzü çevresinin bir unsuru olan hayvanların bazı haklara sahip olması ve bunların hukuk alanında korunması düşüncesi görece olarak yeni olup, doğanın özgün yapısının bozulmasının insan yaşamını doğrudan etkilemesi nedeniyle gündeme gelmeye başlamıştır. Ancak, hayvanlar insanlar için mi yoksa çevrenin bir unsuru olarak mı korunmalıdır? İnsanı evrenin merkezine oturtan çağdaş Batı düşüncesi, insanı her türlü değer ve etkinliğin de kaynağı olarak görmektedir.”

Bakanlığın görev alanı

Teklifin gerekçesinde ayrıca, “Her gün binlerce canlı hayvan üzerinde gerçekleştirilen tıbbi ve kozmetik deneyler, spor amacıyla yapılan avlanmalar, beslenme amacıyla yetiştirilen hayvanlara karşı yapılan davranışlar karşısında, insanlar etik düşüncelerle hayvanları koruma gereğini hissetmişlerdir. Hayvanların maruz kaldıkları eylemlerin araştırılması ve bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması, kurulması planlanan Hayvan Hakları Bakanlığı’nın görev alanına alınmalıdır” denildi.