Siyaset ‘Herkes kendi işine baksın’

‘Herkes kendi işine baksın’

13.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan, ABD Büyükelçiliği’nin belediyelere kayyum atanmasına ilişkin açıklamasına “Ülkemizde kanun ve kuralların nasıl işleyeceğini başkalarından öğrenecek değiliz. Kimseden ders almaya ihtiyacımız yok” karşılığını verdi

‘Herkes kendi işine baksın’

Başbakan Binali Yıldırım, 28 belediyeye kayyum atanmasının ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin, “Kayyum atama kararını takiben Türkiye’nin Güneydoğusunda çatışma haberlerinden endişe duyuyoruz, Atamalarının yapıldığı yerlerde dileriz seçimler yeniden yapılır” açıklamasına “Herkes kendi işine baksın” tepkisi gösterdi. Yıldırım, yeni kayyum atamalarının olabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bayram namazını Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılan Yıldırım çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 15 Temmuz’dan sonra ilk bayramın yapıldığını, biraz buruk olunduğunu dile getiren Yıldırım, gerek FETÖ, gerekse bölücü terör örgütünün yaptığı alçakça saldırılar nedeniyle hayatını kaybeden şehitleri rahmetle ve şükranla andı, gazilere de hayırlı uzun ömürler diledi.

‘Yeti atamalar olabilir’

Yıldırım, basın mensuplarının belediyelere kayyum atanması, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği ve yeni görevlendirmeler olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

“Gayet tabii olabilir. Buradaki esas şudur. Belediyeler, yerel yönetimler millete en yakın yönetim birimleridir. Amaçları nedir? Yaşadıkları illerde, ilçelerde, beldelerde vatandaşlardan aldıkları oyla yine vatandaşların işini görmektir. İhtiyaçlarını gidermektir. Ancak ne yazık ki bazı belediyeler, özellikle bölücü terör örgütünün adeta lojistik merkezi haline gelmiştir. Devletin kaynaklarını, milletin vergilerini, şehrin, ilçenin, beldenin güzelleşmesi için harcayacaklarına öyle veya böyle bölücü terör örgütüne aktarmak gibi bir yasal olmayan faaliyet içine girmişlerdir. Görevden alınan belediyelerin tamamında böyle bir durum söz konusudur.”

Haberin Devamı

‘Derse ihtiyaç yok’

Yıldırım, belediyelere kayyum atanmasının ardından ABD Büyükelçiliğinin yaptığı açıklamayı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şu karşılığı verdi:

“Herkes kendi işine baksın. Biz ülkemizde kanunların, kuralların nasıl işleyeceğini başkalarından öğrenecek değiliz. Türkiye bir hukuk devletidir. Her şey yasalarla gayet net olarak ortaya konmuştur. Türkiye’nin bu konuda kimseden ders almaya ihtiyacı da yoktur.”

Suriye’de varılan ateşkese ilişkin soruyu ise Yıldırım, şöyle yanıtladı: “Ümit ederiz ki bu varılan ateşkes kalıcı olur. Çünkü 6 yıla varan süre içinde bu anlamsız savaştan hiç kimse kazanmamıştır. 600 bine yakın masum insan hayatını kaybetmiş, milyonlarcası da yerini yurdunu terk etmiş. Dolayısıyla Suriye’de, Irak’ta bölgede barış artık bir keyfiyet değil bir mecburiyettir.”

Haberin Devamı

Fırat Kalkanı‘nın, iki önemli sebebi bulunduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: “Bir tanesi Türkiye’nin güney sınırlarını emniyet altına almak. Amaç DAEŞ gibi diğer benzer terör örgütlerini bölgeden uzaklaştırmak ve burayı gerçek sahiplerine teslim etmek. Dolayısıyla Bir; Sınır güvenliğimiz yüzde 100 emniyet altına alınacak. İki, vatandaşlarımızın canına ve malına yönelik her türlü tehdit tamamıyla ortadan kaldırılacak. Bunlar yüzde 100 sağlanıncaya kadar ve bölge tüm terör örgütlerinden temizleninceye kadar Özgür Suriye Ordusu’na yaptığımız bu destek ve bölgeyi terörden temizleme faaliyete devam edecek.”

Polise kız istedi

Başbakan Yıldırım, namazın ardından Üsküdar Çevik Kuvvet Yerleşkesi’ne giderek polislerle bayramlaştı, simit, poğaça ve peynirden oluşan kahvaltıya eşlik etti. Sohbet esnasında bir polisin gelecek yıl düğün yapacağını öğrenen Yıldırım, polisin nişanlısının ailesini aradı. Yıldırım, “Hayır işlerinde acele etmek lazım. Bu sene olursa katılacağım” diyerek düğün tarihinin erkene çekilmesini isteyerek, düğüne katılma sözü verdi. Bu diyalog üzerine bir başka polis, dünürlük yapması için Başbakan’dan ricacı oldu. Başbakan bunun üzerine kızın ailesini aradı. Önce kızla sonra da anne ve babasıyla konuşarak dünürlük yapan Yıldırım, aileyi ikna etti. Yıldırım, daha sonra polis memurunun annesini de arayarak, oğluna kız istediğini ve kızı aldıklarını müjdeledi. Başbakan, polis telsizinden İstanbul’da görev yapan tüm polislerin Kurban Bayramı’nı kutladı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da ziyarette Başbakan’a eşlik etti.