Gündem ‘HES’ten vazgeçin tasarruf yaparız’

‘HES’ten vazgeçin tasarruf yaparız’

30.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Munzur Çayı üzerine yapılacak HES’lerle ilgili Başbakan Binali Yıldırım’a mektup gönderdi.

‘HES’ten vazgeçin tasarruf yaparız’

Erol mektupta, “Munzur Çayı üzerinde yapılması düşünülen HES’lerin bir yılda üreteceği elektriği biz Tunceli halkı olarak kentimizde tasarruf yaparak ülke enerji ihtiyacına bu katkıyı vereceğimize söz veririz” ifadesini kullandı.

Erol’un, bin 518 endemik bitki barındıran Munzur Vadisi’nde yapımı kararlaştırılan baraj ve HES projeleriyle ilgili gönderdiği mektupta, şunlar kaydedildi:

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme hükümlerine göre Munzur Vadisi Milli Parkı Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken alanlardandır. Munzur Havzası’nda şu ana dek bin 600 bitki türü saptanmış olup bu türlerin yüzde 18’i endemik tür kategorisindedir. Munzur Havzası yaban hayatı bakımından da çeşitli endemik türler barındırmaktadır. Uluslararası sözleşmelere göre de Munzur Vadisi gibi kültürel ve doğal miras alanlarının korunması gerekmektedir.

Talebimiz, yöre halkı için kutsal değerlere sahip Munzur Çayı üzerinde yapılması düşünülen HES’lerin ve barajların iptal edilmesidir. Ayrıca Munzur Çayı üzerinde yapılması düşünülen HES’lerin bir yılda üreteceği elektriği biz Tunceli halkı olarak kentimizde tasarruf yaparak ülke enerji ihtiyacına bu katkıyı vereceğimize söz veririz.”