Siyaset ‘Hukuk sistemi sürdürülemez sürece gidiyor’

‘Hukuk sistemi sürdürülemez sürece gidiyor’

12.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Konseyi Geney Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamudan çıkarılmalar başta olmak üzere çok sayıda dava açıldığını belirttiği, bu davaların AİHM’ye gelmesi durumunda sıkıntılı bir sürecin Avrupa’yı beklediğine dikkati çektiği öğrenildi.

‘Hukuk sistemi sürdürülemez  sürece gidiyor’

Jagland’ın tutuklu gazeteciler ve tutuklu milletvekilleri sorununa da dikkati çekerek, “Hukuk sisteminin sürdürülemez bir sürece doğru gittiği” yönündeki kaygılarını paylaştığı belirtildi.

Haberin Devamı

Jagland, dün Ankara’da bir dizi temasta bulundu. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ağustos ayının ilk haftasında Ankara’ya gelen Jagland, bu ziyaretinden üç ay sonra bir kez daha Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştü. Jagland, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke ile de bir araya geldi.
Alınan bilgilere göre Jagland 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan süreç ve gelinen nokta itibariyle endişe ve kaygılarını dile getirdi. Jagland’ın, yaşanan süreçte hukuk dışına çıkılması durumunda sürecin AİHM açısından yansımaları olacağına değinerek, “Türkiye’de şimdiden çok sayıda dava biriktiğini öğrendim. Bu davaların AİHM’e gelmesi durumunda, sürecin altından kalkamayabiliriz. Masumiyet karinesi, delillerin varlığı ve suçların şahsiliği ilkeleri asla gözardı edilmemeli” değerlendirmesini ilettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Jagland’ın tutuklu gazeteciler ve tutuklu milletvekillerini sorununa da dikkat çektiği, “Hukuk sisteminin sürdürülemez bir sürece doğru gittiği” yönünde kaygıları bulunduğuna değindiği, “hukukun üstünlüğü” ilkesinin zedelenmemesi gerektiğini belirttiği öğrenildi.