Gündem ‘İhtiyat pilot’ sistemi devrede

‘İhtiyat pilot’ sistemi devrede

23.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakanlar Kurulu’nun kararıyla dün Resmi Gazete’de yayımlanan 678 sayılı KHK’da şu düzenlemeler yer alıyor:

‘İhtiyat pilot’  sistemi devrede

Önceki KHK’yla ismi ‘güvenlik korucusu’ olarak değiştirilen köy korucularından 49 yaşını dolduranların ilişiği kesilerek aylık bağlanacak. 44 yaşını dolduran ve hizmet süresi 15 yıl ve üzeri olan koruculara da talep etmeleri durumunda ilişiği kesilerek aylık bağlanabilecek.
Günü birlik kiralanan evlerde kalanların kimlik bilgileri işletmecileri tarafından tutularak kolluk kuvvetlerinin talepleri durumunda incelemeye hazır tutulacak.
Özel veya resmi her türlü konaklama tesislerinden kayıtlarını kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlamayanlara 10 bin TL, anlık veri göndermeyenlere 5 bin TL ceza verilecek, tekrarlanırsa ruhsatlar iptal edilecek.

Haberin Devamı

Yasal engel kalktı

Kriz veya harekât kaynaklı ihtiyaç durumlarında kuvvet komutanlıklarının pilot ihtiyacının muvazzaf personel dışında harbe hazır pilotlarla karşılanabilmesi maksadıyla; bu komutanlıklar bünyesinde pilot olarak hizmet vermiş ve kendi istekleriyle görevden ayrılmış olanlar, uçuculuk niteliklerini haiz olmak kaydıyla ilgili kuvvet komutanlığının teklifi ve Milli Savunma Bakanlığı’nın onayı ile ihtiyat pilot olarak görevlendirilebilecek. İhtiyat pilotlara, belirli aralıklarla ayda üç işgününden kısa olmamak ve bir sözleşme yılında toplam 60 işgününü geçmemek kaydıyla, belirlenecek hava araçlarında görev uçuşu yaptırılabilecek. İhtiyat pilot sayısı, Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. İhtiyat pilot olarak çalıştırılanlara, aylık görev süresi içinde toplamda üç saati geçmemek üzere, ilgili kuvvet komutanlığınca kayıt altına alınan her uçuş saati başına jet pilotları için 10 bin, pervaneli pilotları için 7 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda uçuş tazminatı ödenir. Üç saatten fazla uçulan her uçuş saati başına jet pilotları için (5 bin), pervaneli pilotları için (3 bin 500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu uçuş tazminatı her sözleşme yılının sonunda ödenecek. İhtiyat pilotların başka kurumlarda çalışmasının önündeki yasal engel kaldırıldı.

Terhis edilebilecek

Haberin Devamı


15 Temmuz darbe girişimi sırasında görevi olmadığı halde şehit olanların erkek çocukları ile aynı anne ve babadan kardeşleri, istekli olmadığı takdirde silah altına alınamayacak, askerde olanlar terhis edilebilecek.
Doğrudan Özel Kuvetler Komutanlığı emrinde subay ve astsubay nasbedilenlerin yaş ve giriş şartları Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü alınarak Milli Savunma Bakanlığı’nca belirlenecek. Subay ve astsubaylar 2 yıllık deneme süresi içinde başarı gösteremezse TSK’dan ilişikleri kesilecek.

Ücretsiz kurs alabilecekler

Afet, kitlesel göç ve teröre maruz kalan yerleşim birimlerinin belediyeleri ile KHK kapsamında kayyum atana belediyelerde, vali veya belediye başkanı aksayan hizmetler için başka bir belediyeden yardım isteyebilecek.
Faaliyetleri geçici olarak durdurulan vakıf yükseköğretim kurumlarına kayyım atanıncaya kadar vakıf, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilecek.
Askerlik hizmetini belirlenen yerlerde yedek subay olarak yapan doktorlar, devlet hizmeti yükümlülüğünü tamalamış sayılacak.
Belediyeler, il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan ve bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurs açabilecek.

Astsubaylığa geçiş hakkı

7’nci hizmet yılını tamamlamış uzman erbaşlara, astsubaylığa geçiş sınavına müracaat hakkı verilecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü, adli süreçlerin hızlandırılması amacıyla, siber suçlarla mücadele birimlerindeki adli bilişim incelemeleri ve siber suç analizlerinde personel yetersizliği nedeniyle ihtiyaç duyulan teknik personeli, aynı anda çalıştırılacak toplam personel sayısının 500’ü aşmaması ve sözleşme süresinin 31 Aralık 2020 tarihini geçmemesi kaydıyla hizmet alımı yoluyla temin edebilecek.
Askeri fabrikalar ve tersaneler, üretim planlaması çerçevesinde ve asli görevlerini aksatmamak kaydıyla genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinden, kamu iktisadi teşebbüslerinden, yabancılar dahil gerçek ve tüzel kişilerden sipariş almaya veya bunların ihtiyaçları için teklif vermeye, bu siparişler ve teklifler sebebiyle her türlü ticari işlemlere girişmeye ve gerektiğinde müşterek imalatta bulunmaya, atıl durumda olan ekipmanlarını kiralamaya yetkili olacak.
31 Aralık 2020 tarihini geçmemek kaydıyla, emekli subay ve astsubaylar Millî Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde personel ve askeri öğrenci temin faaliyetine yönelik hizmetlerin yürütülmesi için görevlendirilebilecek.