Siyaset 'İnisiyatif alıp emir verdim'

'İnisiyatif alıp emir verdim'

24.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıldırım, darbe girişimi gecesine dair “Kendi inisiyatifimle ‘emir komuta zincirinde değil’ açıklaması yaptım. Cumhurbaşkanımızla temasa geçtik. Ölmek var dönmek yok dedi” diye konuştu. Yıldırım cevabı en çok merak edilen sorulardan olan 'Genelkurmay Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığına mı bağlanacak?' sorusuna ise "Hayır" yanıtını verdi.

İnisiyatif alıp emir verdim

Başbakan Binali Yıldırım Yıldırım, A Haber ve NTV’de 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin konuştu. "Yüksek Askeri Şura’yı Çankaya Köşkü’nde yapacağız. Genelkurmay Başkanlığı Başbakanlık’ta kalacak. “İdamı diğer partilerle de görüşeceğiz.Komutanların düğünde olması araştırılacak" diyen Yıldırım'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

Haberin Devamı

İNİSİYATİF ALDIM: Genelkurmay’a ulaşamadım. Durum tespiti yaptık baktık ki iş kötüye gidiyor. Kendi inisiyatifimle ‘emir komuta zincirinde değil’ açıklaması yaptım. Açıklamanın olayların gelişiminden bu silahlı darbe teşebbüsünün ortadan kaldırılması için ciddi katkı sağlandığını öğrendim. Beyanatımızı duyan komutanlar ‘Başbakan açıkladı kalkışma komuta kademesi ilgisi yok’ demişler. Dolayısıyla valilerle emniyet güçleri ile bir araya gelerek neler yapılabileceğini birlikte planlamışlar. Cumhurbaşkanımızla temasa geçtik. Ölmek var dönmek yok dedi. Milleti mücadeleye davet ettik.

TANKLAR DURDURMAYA ÇALIŞTI: Bunlar Akıncı’dan koordine ediliyor. Ankara istikametine gidelim dedik. Giderken tanklara rastladık durun dediler. Bir müddet durduk azcık gidince yol genişledi sürate uzaklaştık. Ilgaz dört yola gelmeden jandarma var. Hepsi içeriden çıktı başladılar ateş etmeye. Arkadaşlar karşılık verdi.

Haberin Devamı

GENERAL EMRİ DİNLEMEDİ: Hava kuvvetleri ile irtibat kurmaya çalışıyoruz. Hava savunma komutanlığı, Eskişehir’de. 3-4 general var. Onlarla konuştuk. İzinsiz Diyarbakır’dan Akıncılardan Balıkesir’den izinsiz kalkan uçaklar Ankara ve İstanbul’da alçak uçuş yapıyor dedi. Sizin elinizde başka araç yok bunları neden baskılamıyorsunuz dedim. Efendim araçlar yüklü değil diyenler oldu. Yüklenmesi 2 saat sürer. Erzurum’dan gelecek 1 saatte gelir. Umutsuz konuştular canımızı sıktı. Böyle bir şey olamaz kardeşim dedim. ‘Size emrediyorum dedim derhal saldırıları püskürtmek üzere uçakları helikopterleri kaldırın şu kepazeliği ortadan kaldırın’ dedim. Yazılı emir gönderin dedi komutan. Benim sigorta orada attı. Bunun hesabını senden soracağım dedim. Ya yaparsın ya yaparsın ya da bedelini ağır şekilde ödersin dedim. Bu kadar mücadele sonrasında uçakların gelmesini başarabildik ama en az 2 saat kaybettik. Bu general şu an gözaltında olan generallerden biri. Akın Öztürk’ün dahli var, ama nereye kadar? Ortaya çıkacak.

CEVABI BEN DE ARIYORUM: Bize neden haber verilmedi? Bunun cevabını ben de arıyorum. MİT müsteşarı bana bağlıdır. Cumhurbaşkanımıza 24 saat 7 gün her şeyi haber verir. Biz süreçten haberimiz olmadı; işin özeti bu. Genelkurmay Başkanı’na ve MİT müsteşarına da sordum. Ama tatmin edici bir cevap alamadım.

Haberin Devamı

HER ŞEY YENİ BAŞTAN: Her şeyi yeni baştan ele almamız lazım. Bir daha olmaz diyecek halimiz yok. Tanklar isteyince nasıl çıkıyor, çıkmaması lazım. Her aklına esen pilot uçakla kalktı, cinnet getirdi buna karşı tedbir var mı, bunların hepsinin gözden geçirilecek. Askeri birlikler şehir dışına çıkacak. Halka tehdit oluşturmayacak her türlü tedbir alınacak. İstihbarat tarafından neler var teker teker ele alacağız. Çok köklü tedbirler olacak, önümüzdeki günlerde göreceğiz. YAŞ’ta 15 Temmuz’da ülkemizin yaşadığı başarısız silahlı darbe girişimi sebep ve sonuçları da konuşulacak. Askeri liselerin kapatılması ihtimal dışı değil. Bu yapının gelecek dönemler içerisinde de ülkeye millete bela olmaktan kurtaracak tedbirleri alacağız.

TEDBİRİNİ ALACAĞIZ: Adını koymuş değiliz ama reform ihtiyacı var. Genelkurmay kolayca işgal edilebiliyor. Bunun tedbirini alacağız. Komutanlıkların taşınması konusunda muhatapları ile oturacağız hep birlikte karar verilecek.

Haberin Devamı

ABARTILACAK BİR ŞEY YOK DİYORLARDI: Bu olayın azmettiricisi ABD’deki meczup. Asker içinde de polis içinde de küçümsenemeyecek sayıda insan var. Geriye doğru 30-35 yıllık mazisi var. Komuta kademesi ile ilgili üzüntüm şu; biz bunun vahametini anlattığımız zaman ‘o kadar abartılacak bir şey yok’ demeleridir. 17-25 Aralıktan bu yana Cumhurbaşkanımız ‘hafife alınacak mesele değil işin üzerine gidilmeli’ dedi. Bu kadar büyütülecek mesele yok diye biraz olay küçümsenmiştir. Nihayetinde kendilerine kadar dayandığını görüyoruz. Özel kalemleri yaverleri, en yakınındakiler...

GEREK YOK KAPATILDI: Genelkurmay, Başbakanlığa bağlı kalmalıdır. Başkanlığa geçine Cumhurbaşkanına bağlanmalıdır. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, lağvedilmeleri kararı alındı. Bu yerleşkede muhafız alayı olmayacak. Gerek yok ihtiyaç yok. Komuta kademesinde herhangi bir değişiklik için karar yok.

Haberin Devamı

MUHALEFETTEN DESTEK: MHP ve CHP Genel Başkanları ile görüştüm. Onlar “Sonuna kadar arkanızdayız” diyerek destek verdiler. “Taraftarlarınızı sokaklara gönderin” dedim. ‘Tabii’ dediler. O çağrıyı onlar da yaptılar. Haklarını teslim etmek lazım. Herkes kenetlendi. Doğu Perinçek bile.

‘8 MİLYAR DOLAR BOZDURDU’

AYAK SÜRDÜLER: Hava saldırıları ortadan kalkınca o sırada ordu başsız kalmasın diye 1. Ordu Komutanı’nı atadık. Akıncı Üssü’ne hava saldırıları düzenledik. İlk emri ben verdim Akıncıların bombalanması için ama oyalandılar. Yerine getirilmedi. Cumhurbaşkanı müdahale etti. Ayak sürdüler, zaman kazandılar. Öğle sıraları idi. Baskılama işini yapınca havada Genelkurmay Başkanı’nı da bıraktılar, aradı beni ‘bıraktılar, beni aldırın’ dedi. O sırada kendisini gönderdiler. ‘Akıncılar’da kanaat önderimiz Gülen ile görüştürelim dediler. Kabul etmedim’ dedi. Genelkurmay Başkanı şikayetçi olarak ifade verdi. Yazılı olarak da bunu kayda geçirtti. Vatandaşı bombalayan pilotlardan ve Rus uçağını düşüren pilotlar gözaltında olan var tutuklanan var

RUSYA KRİZİ KADAR ETKİLENDİ: Ekonomi Rusya krizi kadar etkilendi. Benim milletim büyük millet. 8 milyar dolar para bozdurdu. Bu tip durumlarda para çeker demi, paraları çekeyim de yanımda dursun der. İnsanımız ne yaptı elindekini bozdurdu bankaya yatırdı. Vatan severlik ülke severlik bu. Merkez bankası döviz rezervimiz aynı kaldı hatta arttı. Hepsini bankaya koydu millet hiçbir sorun yaşamadık.

UZAYABİLİR: OHAL süresi 90 gün. Amacımız uzamaması. İhtiyaç duyulursa tabii uzayabilir.