Dünya ‘İnsani ara’nın sonu yoğun saldırıyla geldi

‘İnsani ara’nın sonu yoğun saldırıyla geldi

24.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye’nin Halep kentine insani yardımların ulaştırılması, buradaki muhalif unsurların çıkarılması ve sivil halkın tahliye edilmesi için ilan edilen ateşkes sona erdi. Rus uçaklarının, kenti 6 saat aralıksız vurduğu belirtiliyor

‘İnsani ara’nın sonu yoğun saldırıyla geldi

İnsani yardımların ulaştırılması, zarar gören altyapının onarılması, sivil halkın tahliyesi gibi nedenlerle Rusya ve Esad rejiminin uyguladığı ateşkes, yoğun saldırılarla birlikte sona erdi.

Haberin Devamı

Ateşkesin hemen ardından şiddetli çatışmaların yeniden başladığı, Rusya Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçakların, cumartesi günü 19.00’da biten ateşkesin arından 6 saat boyunca kentin güneyindeki hedefleri vurduğu belirtiliyor. Rusya’nın, hava saldırılarında “El Nusra”yı hedef aldığını bildirilirken, Suriye rejim birlikleri ve Hizbullah’ın da, kentin güneybatı kırsalında saldırılarını yoğunlaştırdığı haber veriliyor.

Cihatçılar durmadı

Cihatçıların da, Halep’in kuzeybatı ve güneybatısındaki koridorlara saldırarak, Suriye hükümetinin kontrolündeki yerleri kuşatmak istedikleri düşünülüyor.

Rus RIA Novosti ajansına konuşan Suriye ordusundan bir kaynak ise, dün başlayan bir saldırının başarıyla tamamlandığını, kentin güneyindeki bir hava savunma üssünün kontrolünün, ordunun eline geçtiğini söyledi. Kaynak, arazinin mayınlardan temizleme sürecinin hızla ilerlediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Hiçbir işe yaramadı

Öte yandan Rusya’nın “insani ara” olarak nitelediği ateşkes boyunca da, yardımların kente sokulamadığı, bölgedeki sivil halkın tahliyesinin de gerçekleştirilemediği vurgulanıyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejimin “insani ara” boyunca tahliyeler için 8 kordior açtığını, halk arasında popüler olan kişileri de bölgeye göndererek tahliye yapmak istediklerini, ancak buna izin verilmediğini aktardı. Rus yetkililer ve Suriye devlet televizyonu da, kentin doğusundaki halkın tahliye edilememesini El Nusra’ya bağlamıştı.

Halep’in doğusundaki insanlara temmuz ayının başından beri insani yardım da ulaştıramadı.

Esad savunması!..

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, Suriye’nin cihatçıların eline geçmemesi için Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarda kalması gerektiğini iddia etti.

BBC’nin haberine göre Peskov, “İki seçenek var. Şam’da ya Esad oturacak ya da Nusra (Adını sonradan Şam’ın Fethi diye değiştiren, radikal İslamcı Nusra Cephesi). Ülkede siyasi çözümün sağlanması için Şam’da Esad oturmalı” ifadesini kullandı. Rusya’nın Suriye’deki amacının “teröristlerle savaşmak” olduğunu belirten Peskov, Suriye hükümetinin düşmesi halinde “yeni bir mülteci akını yaşanacağını ve Avrupa’da terör saldırıları olabileceğini” savundu.

Haberin Devamı

Fransız Bakan: Bir şey yapmalı!

‘İnsani ara’nın sonu yoğun saldırıyla geldi


Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Suriye’deki iç savaşı durdurmak için uluslararası topluluk ve öncelikle de Fransa’nın elinden gelen yardımı yapması gerektiğini söyledi. Gaziantep’in Nizip ilçesinde Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteyner kenti ziyaret eden Ayrault, burada konuştuğu kişilerin ülkelerine geri dönmek istediğini belirtti. Ayrault “Maalesef savaş devam ediyor. Bazıları 5 yılı aşkın süredir buradalar. Hepsinin umudu bir gün ülkelerine geri dönmek. Ancak bugün maalesef Esad’ın tamamen bir savaş içerisinde olduğunu görüyoruz. Rusya gibi müttefiklerinin de yardımıyla bu savaşı sürdürüyorlar” dedi. Halep’in sürekli bombalandığını, burada büyük trajedilerin yaşandığını belirten Fransız bakan, “Birkaç gün aradan sonra bombalar yine patlamaya başladı. Amaç Halep’i düşürmek belki, ama bunun insani bedeli var” diye konuştu.

Downing Street’te Halep prostetosu

İngiltere’nin başkenti Londra’da, Başbakanlık konutu önünde toplanan yüzlerce kişi, Suriye’nin Halep kentindeki insani krize kayıtsız kalındığı gerekçesiyle hükümeti protesto etti. Göstericiler, Halepli çocukların durumuna dikkatleri çekmek için yüzlerce oyuncak ayıyı Downing Street’e açılan demir kapının önüne bırakırken, protestoya katılan İngiliz oyuncu Carey Mulligan, “Geçen ay 191 çocuk yaşamını yitirdi ve bu gerçekten de kabul edilemez. Bu yüzden de artık yeter” dedi.

Haberin Devamı

‘İnsani ara’nın sonu yoğun saldırıyla geldi

Yazarlar