Gündem ‘Islık çalma’ cezası yargıdan geri döndü

‘Islık çalma’ cezası yargıdan geri döndü

27.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite’de ‘Halimem’ türküsünü ıslıkla çalan Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm’e verilen ‘kınama’ cezası Danıştay’dan geri döndü

‘Islık çalma’ cezası yargıdan geri döndü

Akdeniz Üniversitesi’nde Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm’e çaldığı ıslık nedeniyle verilen ‘kınama kararı Danıştay 8’inci Dairesi tarafından iptal edildi.
Kuruüzüm hakkında, 2008’de öğretim üyesiyken, Dekan Prof. Dr. Şafak Aksoy’un makam odasının önünde ’Halimem’ türküsünü ıslıkla çaldığı gerekçesiyle soruşturma açıldı. Kuruüzümün’ün ’Alçaklara karlar yağdı üşümedin mi/Sen bu işin sonunu düşünmedin mi?’ nakaratını yönetime gönderme niyetiyle çaldığını öne süren üniversitenin yönetim kurulunun kararınada, Kuruüzüm ’dandik altına düşmüş karar’ yorumu yaptı.

Sürekli geri döndü
Soruşturmada, Prof. Kuruüzüm’e 30’da 1 oranında maaş kesim cezası verildi ve maaşından 100 lira kesildi. Prof. Dr. Kuruüzüm’ün, cezanın iptaline ilişkin başvurusunu değerlendiren Yükseköğretim Kurulu (YÖK), savunma alınmadan uygulandığı için cezanın iptaline karar verdi. Bu gelişme üzerine Prof. Dr. Kuruüzüm hakkında ikinci kez aynı nedenle soruşturma açılıp, savunması alındıktan sonra tekrar ‘kınama’ cezası verildi. Bu ceza da Antalya İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Üniversite yönetimi, mahkemenin iptal kararını Danıştay’a temyiz etti.
Danıştay 8’inci Dairesi, ’dandik altına düşmüş karar’ ve ’elinde çay bardağıyla ıslık çalarak koridorda yürüdüğü’ şeklindeki iddiaları, iki ayrı şekilde değerlendirdi. ‘Dandik’ kelimesinin Türk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlüğü’nde sıfat olarak argo tanımıyla ’düşük nitelikli, düzmece’ şeklinde tanımlandığı, eleştiri niteliği taşıdığı ve amirine karşı değil, yönetim kararının eleştirildiği ve suç oluşturmadığı belirtildi.
Profesörün elinde çay bardağıyla ve ıslık çalarak koridorda yürümesi şeklindeki eyleminde ’görev sırasında amire hal ve hareketle saygısız davranmak’ fiili kapsamında olmadığı belirtildi.
İki yıl önce emekli olan Prof. Dr. Kuruüzüm, hakkında 15 ayrı soruşturma açıldığını, tümünün mahkemeler yoluyla iptal edildiğini belirtti.