Ekonomi ‘İşsizlik Fonu’ istihdama ilaç olacak

‘İşsizlik Fonu’ istihdama ilaç olacak

22.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki prim gelirleri oranı yüzde 50’ye yükseltildi. İşverenler nitelikli istihdamın artırılması açısından uygulamaya olumlu bakarken, “işçi kesimi” temkinli duruyor

‘İşsizlik Fonu’ istihdama ilaç olacak

Bakanlar Kurulu, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kullanabileceği prim gelirleri oranını yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkardı. İşveren, özellikle nitelikli istihdamın artırılması konusunda uygulamaya olumlu bakarken, işçi kesimi ise önceki benzer fonların akıbeti nedeniyle temkinli.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, “4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 48’inci maddesinin 7. fıkrası ile yüzde 30 olarak belirlenen ve işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak, çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesini sağlamak, istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek, işgücü piyasasını araştırma ve planlama çalışmalarını yapmak amacıyla kullanılmasını öngören İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı, 2017 ve 2018 için yüzde 50’ye çıkarılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

İstihdama faydalı

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, fondan ayrılan payın artırılmasının işsizlikle mücadelete etkili olacağını söyledi. Özdebir, İşsizlik Fonu’nun, işsizlere destek olmanın yanısıra işgücü sayısı ve niteliğini artırma fonksiyonu olduğunu belirterek, işsizliğin yüzde 13’e kadar çıktığını anımsattı. Her sene 1 milyon gence iş bulmak gerektiğini vurgulayan Özdebir, “Özellikle imalat sektöründe eleman ve elinden iş geleni bulamıyoruz. Alınan karar, yatırımlar coşana kadar özellikle imalat sektöründe istihdamın artırılmasında faydalı olacak” dedi. Fondan gelecek paranın, ‘işbaşı eğitim’ projesinde kullanılacağını tahmin ettiğini belirten Özdebir, bu projeyle 6 ay-1 yıl istihdamı desteklenen işçinin başarılı bulunması halinde sürekli istihdama alındığını anımsattı. Özdebir, “Bu şekilde kendi adamımızı kendimiz yetiştiriyoruz” diye konuştu.

İşbaşı eğitimi

‘İşbaşı eğitim’den en az iki sigortalı çalışanı olan işverenler yararlanabiliyor. Program kapsamında çalışan sayısının yüzde 30’una kadar işçi alınabiliyor. 3 aylık program süresince işçinin zaruri gideri ve kısa vadeli sigorta prim giderleri

İŞKUR tarafından karşılanıyor. Bu şekilde işçi, işverenin ihtiyacına göre yetiştirilebiliyor ve daha sonra teşviklerden yararlanarak kalıcı olarak istihdam edilebiliyor.

DİSK: Hak gaspı olmasın

DİSK Başkanı Kani Beko ise daha önce kurulan Fakir Fukara Fonu, Tasarrufu Teşvik gibi fonların akıbetinin belirsiz hale geldiğini anımsatarak, “Bir de konut edindirme fonları vardı. Hiçbir işçi buradan ev sahibi olamadı. İşsizlik Fonu da şimdi 105 milyar lira olması gerekiyordu. 25 milyarı GAP ve karayolları projelerine, 25 milyar TL’si işveren prim desteğine gitti. Bu fonlar bugüne kadar amacı dışında kullanılmış, şaibeli olmuş. Avrupa’da fonların yönetiminde işçi ve işveren vardır. Türkiye’de ise devlet var. Bu böyle devam ettikçe hiçbir fona güven olmaz. Bu da işçilerden kesilmiş primlerin hak gaspıdır” dedi.