Ege ‘İzmir Fuarı, Rusya’yla bağları güçlendirecek’

‘İzmir Fuarı, Rusya’yla bağları güçlendirecek’

10.07.2017 - 04:13 | Son Güncellenme:

Rusya Federasyonu’nun partner ülke olarak İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılmasının bir fırsat olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, “İzmir buluşması, iki ülke arasındaki siyasi ve sosyal ilişkileri ve dostluk bağını da güçlendirecek” dedi.

‘İzmir Fuarı, Rusya’yla bağları güçlendirecek’

İzmir Enternasyonal Fuarı’nda 1.33 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası bulunan Rusya’nın bu yılki partner ülke olması, fırsatlarıda beraberinde getirecek. Rusya Federasyonu’nun bakan ve büyük şirket CEO’larıyla geniş bir katılıma hazırlandığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu işbirliği, sadece ekonomik yönüyle düşünülmemeli. İzmir buluşması, iki ülke arasındaki siyasi ve sosyal ilişkileri, yani dostluk bağını da güçlendirecek” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada ses getirdi

Rusya’nın partner ülke olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 18-27 Ağustos tarihleri arasında kapılarını 86’ncı kez açacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Rusya’nın partner ülke olması, sadece İzmir ve Türkiye’de değil, Rusya ve dünyanın pek çok önemli merkezinde de yankı uyandırdı. Geçen ay sonunda IFC ve The Economist’in davetlisi olarak Londra’da bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na Rusya’nın İEF katılımı soruldu. Başkan Kocaoğlu, çok güçlü bir ekonomiye sahip olan Rusya’nın İzmir Enternasyonal Fuarı’na büyük önem verdiğini belirtti, “Bakanları, büyük şirketlerin CEO’larıyla geniş bir katılıma hazırlanıyorlar. Bu işbirliği, sadece ekonomik yönüyle düşünülmemeli. İzmir buluşması, iki ülke arasındaki siyasi ve sosyal ilişkileri, yani dostluk bağını da güçlendirecek” diye konuştu.
İzmir’den Rusya’ya ağırlıklı olarak sebze-meyve ve balık gibi gıda ürünleri ile tekstil ve deri sektörlerinden ihracat yapılırken, bu yılın mayıs ayında gerçekleştirilen ihracat 19 milyon 706 dolar tutarında oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu miktar 12 milyon 655 bin dolardı.

Haberin Devamı

Yeni işbirlikleri

İEF, İzmir ve Ege iş dünyasına, Rus firmaları ile kurulacak yeni işbirlikleri sayesinde bu rakamları çok daha yukarılara çekme fırsatı da doğuracak. Fuar süresince, Rusya Federasyonu ile ekonomik-ticari ve sosyal-kültürel ilişkiler ile yeni işbirliklerini geliştirmeye yönelik çok sayıda toplantı gerçekleştirilecek. Enerji alanında iki ülke arasında yeni işbirlikleri için zemin aranacak. Fuar sürecindeki işbirliği toplantılarına Rusya ile birlikte Tataristan da katılacak.

İlham kaynağı oldular

86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda 759 metrekarelik alanda doğal gaz, petrol, kimya, tarım, finans ve turizm sektörlerindeki firmalarıyla güçlü bir katılıma hazırlanan Rusya Federasyonu, İEF’ye ilk kez 1934 yılında ‘Beynelmilel İzmir 9 Eylül Panayırı’ iken ‘Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ olarak yer almıştı. Bu yılki katılım, Rusya’nın İzmir Enternasyonal Fuarı’na 63. katılımı olacak. 1930’lu yıllarda Fuar’da motor, telefon gibi teknolojik ürünlerle yer alan Sovyetler Birliği, 50’li yıllarda endüstri ürünleriyle İzmir Enternasyonal Fuarı’ndaydı. Sovyetler Birliği, 1957 yılında uzaya gönderdikleri yapay uydu Suputnik’in bir maketini fuarda sergiledi.