Gündem ‘Kozmik’ buluşma

‘Kozmik’ buluşma

13.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kozmik Oda aramasını yapan Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ile devlet sırlarını içeren hard diski Bilgili’ye eliyle teslim eden ve 15 Temmuz darbe girişiminden tutuklu eski Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse’nin adliyede sır buluşması ortaya çıktı

‘Kozmik’ buluşma

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) hazırladığı raporda, “Kozmik Oda” aramasını yapan Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ile devlet sırrı hard diski Bilgili’ye eliyle teslim eden ve 15 Temmuz darbe girişiminden tutuklu eski Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse’nin adliyedeki sürpriz buluşması gün yüzüne çıktı. Tanıklardan Milli Savunma Bakanlığı eski Askeri Adalet Müfettişi Hakim Albay Tezer Türkay Güven, 30 Ocak 2013’te başka bir soruşturmadan ifade vermeye geldiği adliyede, “Kozmik Oda” soruşturmasından tanıdığı Bilgili’nin odasına “merhaba” demek için girdiğini söyledi. Güven, “Kapıyı açtığımda Köse’nin oturduğunu gördüm. Her ikisi de ayağa kalktı. Köse oldukça şaşırmış ve tedirgin olmuştu. Açıkçası her ikisinin bu şekilde görüşmesini garipsedim. Bilgili’nin masasının üzerinde Genelkurmay Başkanlığı antetli bazı evrakların olduğunu fark ettim. Bu görüntüden hareketle ellerindeki belgeler ile ilgili bir görüşme yaptıklarını değerlendirdim” dedi.

Haberin Devamı

HSYK tarafından “Kozmik Oda” soruşturmasını yürüten savcılar ile arama, el koyma kararlarını veren hakimler hakkında hazırlanan raporda, 4 Aralık 2015’te tanık olarak ifade veren Tezer Türkay Güven, şunları anlattı:

‘Devlet sırlarını incelediler’

“Hâkim Albay rütbesinde M.S.B. Askeri Adalet Müfettişi iken 2014 yılı sonbaharında emekli oldum. 25 Aralık 2010- 20 Ocak 2010 arasında kamuoyunda ‘Kozmik Oda’ olarak bilinen Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığında, Bülent Arınç’a suikast yapılacağı ihbarı ile başlayan soruşturma kapsamında yapılan aramada Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliğince talep edilmesi nedeniyle askeri yetkili olarak hazır bulundum. Aramalara en başından itibaren nezaret ettim. Görevli sivil hâkim ve savcıların zaman zaman uyarılması, CMK’nın ilgili maddeleri çerçevesinde hareket etmediklerine dair tutulan tutanakların büyük bir kısmını hazırlayıp imzaladım. Aynı zamanda diğer askeri ve sivil personele de imzalattım. Bu tutanaklarda o zamanki Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimlerinden Kadir Kayan’ın yetki aşımlarına, CMK’ya aykırı davranışlarına ilişkin ve kendilerinin kanuna uygun şekilde uyarıldıklarına dair bazı tespitler bulunuyordu. Sonuçta devlet sırlarına ilişkin belgelerin tüm uyarılara rağmen incelenmesine engel olunamadı.

Haberin Devamı

İkisi de odadaydı

Başka bir hususu da beyan etmek istiyorum. Kamuoyunda ‘2. Casusluk Davası’ olarak bilinen ve İzmir Özel Yetkili Mahkemesindeki davada kim tarafından olduğunu bilmiyorum ancak fişlenmiş olduğum için ‘mağdur’ sıfatıyla iddianamede ismi geçen kişilerden birisiydim. Bu sebeple Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadem alındı. İfade tarihi 30 Ocak 2013’tü. İfademi vermeden evvel ‘Kozmik Oda’ soruşturması sırasında tanıdığım Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin odasının, ifade vereceğim Cumhuriyet savcısının odasının yakınında olduğunu fark edince ‘merhaba’ demek için odasına gittim. Kapıyı açtığım anda Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse’nin sivil kıyafetle odada oturduğunu gördüm. Beni görünce ikisi de ayağa kalktı. Bilgili telaşlı bir şekilde odanın ortasına kadar geldi. Ortada elimi sıktı, halimi hatırımı, çay içip içmeyeceğini sordu. Ben de fazla zamanlarını almak istemediğimi, ifademin alınacağını, o maksatla geldiğimi söyledim. Bu sırada Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse’nin oldukça şaşırmış ve tedirgin olduğunu fark ettim. Normalde bir meslektaşı ve devre arkadaşı olarak birbirimizi iş ortamından gayet yakın bir şekilde tanıyorduk. Karşılaştığımızda ise bu yakınlığı hissedemedim. Hatta yüzünde belli bir oranda rahatsızlık olduğunu dahi fark ettim. Daha fazla rahatsızlık vermemek için izinlerini alarak oturmadan odadan çıktım. Çıktıktan sonra açıkçası her ikisinin bu şekilde görüşmesini garipsedim. Ne maksatla görüştüklerini bilmiyorum. Ancak Mustafa Bilgili’nin masasından hızlı bir şekilde ayrılmadan önce gördüğüm kadarıyla masa üzerinde bir-iki klasör belge açıktı. Masa üzerinde Genelkurmay Başkanlığına ait antetli broşür/küçük kitapçık tarzı bazı evraklar vardı. Hatta bir tanesini odaya girdiğim sırada Mustafa Bilgili’nin elinde yarısı açık vaziyette tuttuğunu fark ettim. Bu görüntüden hareketle ellerindeki belgeler ile ilgili bir görüşme yaptıklarını değerlendiriyorum.”

Haberin Devamı

Köse tutuklu Bilgili firari

Haberin Devamı

Eski Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanırken, HSYK 2. Dairesi’nce açığa alınan Savcı Mustafa Bilgili ise hakkında gözaltı kararı olmasına karşın halen yakalanamadı.

Yazarlar