Gündem ‘Kültür ve sanat, barışın sağlanmasına destek olacak’

‘Kültür ve sanat, barışın sağlanmasına destek olacak’

25.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul’daki Başbakanlık Ofisi’nde kültür sanat gazetecileri ile bir araya gelerek başta kültür projeleri olmak üzere, turizm konularına da değinerek yaklaşık iki saatlik bir sohbet gerçekleştirdi

‘Kültür ve sanat, barışın sağlanmasına destek olacak’

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş medya kuruluşlarının kültür sanat editörleriyle dün Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde bir araya geldi. Son zamanlarda özellikle Avrupa’daki artan ırkçılık, aşırı milliyetçi akımlar, yabancı düşmanlığı ve göçmen karşıtlığı gibi konuların Türkiye’yi ciddi şekilde meşgul ettiğini anlatan Kurtulmuş, kültür ve turizmin hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda, barışın sağlanmasına yönelik ‘soft power’ (yumuşak bir güç) olarak kullanılmaya gayret edildiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Türkiye’den kaçırılan eserlerden Ankara Resim Heykel Müzesi’nden yağmalanan tablolara, kültür varlıklarının restorasyon sorunundan AKM’ye ve Devlet Tiyatroları’nın özelleştirilmesine dek pek çok konuya değinen Bakan Kurtulmuş, yakın zamanda tamamlanması planlanan Telif Yasası Çalışmaları’nda son noktaya gelindiğini belirterek, “Parlamento açılır açılmaz Telif Yasası’nı Parlamento’ya sunacağız ve çıkartacağız. Eser sahiplerinin mağduriyetleri giderilecek ve yıllardır beklenen yasa yürürlüğe girecek. Yasa çalışmalarında da ilgili bütün sektör temsilcilerinin görüşü alınarak bu yasa hazırlandı” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bugüne kadar kültür sanat alanında verdiği destekleri sıralayan Bakan Kurtulmuş, sinema sektörüne yıllık 190 milyon doları aşan destek sağlandığını söyleyerek, 2002’de dokuz yerli filmin, 2016’da ise 135 yerli filmin vizyona girdiğini belirtti. Kurtulmuş, “Ülkemizdeki 2016 rakamlarına bakıldığında yüzde 53’lük yerli film izlenme oranıyla Türkiye, Avrupa’da birinci sırada. 140’tan fazla ülkeye Türkiye, dizi ihraç ediyor. ABD’den sonra dizi ihracatında dünyada ikinci sıraya yükseldik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kültür varlıklarının iadesi

Numan Kurtulmuş, kaçırılan eserler konusunda çalışmaların sürdüğünün altını çizdi ve 6 Eylül’de Türkiye’ye getirilecek olan Herakles Lahdi’nin Antalya Müzesi’nde sergileneceğini hatırlattı. Bakan, Paris’te bulunan bir başka eser için girişimde bulunulduğunun da haberini paylaştı: “Louvre Müzesi’ndeki ‘Geyik Avı’ kabartmasının peşindeyiz. Belli bir süre sonra bunu da Türkiye’ye getireceğiz. Şu anda 55 farklı kültür varlığımızın 17 ülkeden geri alınmasıyla ilgili talep ve mücadelemiz sürüyor.”

‘Kültür ve sanat, barışın sağlanmasına destek olacak’

‘Rant baskısı’

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, bir gazetecinin, İstanbul’un tarihi görüntüsünü bozan yapılara karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri olup olmayacağı sorusuna, “Rant baskısı şehirlerimizi, özellikle İstanbul’u esir almış durumda. Maalesef şehirlerimizde rant hırsı değişmiyor. Özellikle yüksek binalara müsaade etmemek gerek. Burada da elimizden geleni ortaya koyacağız” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

Basın mensuplarının Devlet Tiyatroları’nın özelleştirilmesi meselesine değinmesi üzerine Bakan Kurtulmuş, “Böyle bir kurumun varlığına ihtiyaç var. Devlet Tiyatroları devam edecek. Ayrıca devletin özel tiyatrolara da desteği sürecek. Ancak zamanın ruhuna uygun olarak bütün kurumlarımızın kendi kültürlerini yeniden güncellemeleri gerekir” diye konuştu.

‘AKM için büyük bir proje hazırlığı içindeyiz’

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, kültür sanat gazetecilerinin gündeminde ilk sırada bulunan AKM’nin yeniden yapılması projesi hakkında da şunları söyledi: “AKM’de kamuoyunun iftiharla karşılayacağı çok büyük bir projenin hazırlığı içerisindeyiz. Bu projeyle hepimiz gurur duyacağız. Detayları çıktıkça, bunları gizlemeden kamuoyu ile paylaşacağız. Hem fonksiyonelliği hem binanın mimari değeri bakımından hem de binadaki kültür çalışmalarının gücü bakımından şunu çok açık söyleyebilirim ki AKM, Türkiye’nin uluslararası alanda da övüneceği projelerden birisi olacak. Bunun için gayretle yolumuza devam ediyoruz.” Kurtulmuş, projenin yapılış aşamasının tarihi hakkında gelen bir soruyu şöyle yanıtladı: “Şu aşamada detayları vermemizin doğru olmadığı kanaatindeyim. Projenin ayrıntıları henüz netleşmediği için süreç başlamamıştır. İhalesi ortaya çıktığında net bir takvim ortaya çıkacaktır. Çok uzun yıllar vakit kaybetmeden, hızlı bir şekilde projeyi tamamlayacağız.”