Kültür Sanat "Lüküs Hayat" müzikali

"Lüküs Hayat" müzikali

05.03.2015 - 09:50 | Son Güncellenme:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile tüm zamanların en beğenilen eseri “Lüküs Hayat” müzikalini devlet opera ve balesi 8 Mart 2015, pazar günü sanat severlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Lüküs Hayat müzikali

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü sanatçıları, orkestra ve korosu, Haldun DORMEN rejisiyle “Lüküs Hayat” müzikalini Gazianteplilerin beğenisine sunacak.

Haberin Devamı

Sanayi, ticaret ve tarih kenti Gaziantep’in her alanda gelişmesi için harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin kültür, sanat, bilim ve turizm sektöründe de gelişmesi için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında Gazianteplileri “Lüküs Hayat” müzikaliyle buluşturacak.

Ülkemizde opera ve bale sanatlarını toplumun tüm kesimlerinin beğenisine sunmak ilkesiyle faaliyetlerini sürdüren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, hedefleri dahilinde, yurdumuzun bir çok iline, farklı projelerle opera ve bale etkinlikleri organize etmeye gayret etmektedir. 2013-2014 sanat sezonunda Haldun Dormen rejisiyle Mersin’de gerçekleşen prömiyerinin ardından bu eser, turnelerle seyircilere taşınmaktadır. Cemal Reşit REY’in bestelediği, librettosunu Ekrem Reşit REY’in yazdığı iki perdelik “LüküsHayat” müzikali, ilk kez 1933 yılında, Cumhuriyetin 10. yıl kutlamalarında, İstanbul Şehir Tiyatrosu tarafından, dünya prömiyeri ile seyircinin beğenisine sunulmuştur.

Haberin Devamı

Müzikal, bu tarihten itibaren günümüze kadar çeşitli topluluklar tarafından birçok şehirde defalarca sahnelenerek geniş seyirci kitlelerine ulaşmıştır. Kendi değimiyle; Haldun Dormen’in “Lüküs Hayat” müzikali ile yollarının kesişmesi 1973 yılında bir film uyarlaması ile başlar. Daha sonra tiyatro uyarlamaları ile eseri sahnelemeye devam eden rejisör; birçok şehirde, festivalde, sahnede çeşitli topluluklar ile eseri yüzlerce kez başarıyla sahneye koyar.

Bir ilke daha bu eserle imza atan Dormen; eseri bir opera prodüksiyonu ile yirmibirinci yüzyıl seyircisinin beğenisine sunar ve yapıtı operanın olanaklarından yararlanarak yepyeni bir yorumla sahneye koymanın heyecanının seyirci ile dönemi itibariye değişen toplumun “batılılaşma” ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri anlatan oyunda, küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ve Fıstık; girdikleri zengin bir konakta kendilerini bir kıyafet balosunun içinde bulurlar ve balonun en gözde iki ismi olurlar. Aslında ikilinin içine düştüğü ortam, batılılaşmaya özenti duyan halktan insanların içine Şef Aytuğ Ülgen yönetiminde Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’na, Mersin DOB sanatçıları eşlik edecek. Başlıca rollerde; Korhan Dinçer, Neslihan Ulaş, Ayşegül Devrim Serdar, Deniz Karausta, Tolga Erden, Gökçen Büyükaslan, Yusuf Ziya Büyükaslan, Mehmet 8 Mart Pazar günü saat 19:00’da Gaziantep Şehitkamil Kültür Merkezinde sahnelenecek temsile, Gaziantep’teki tüm sanatseverler davetlidir.

Yazarlar