Gündem ‘MİT patron olamadı’

‘MİT patron olamadı’

11.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis Komisyonu’na konuşan eski MİT Müsteşarı Emre Taner, nükteli yanıtlarıyla esprili yönünü de ortaya koydu. Komisyonun ‘MİT’i FETÖ gibi bir örgüt ele geçirirse ne yapacağız?’ sorusu üzerine “O zaman bir Ayetel Kürsi okuyup Allah’a sığınacağız” yanıtını verdi...

‘MİT patron olamadı’

Eski MİT Müsteşarı Emre Taner, TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda FETÖ örgütü, MİT’in yapısı, Kürt sorununun çözümü konularında dobra dobra konuştu. Ciddi devlet adamlığının yanı sıra verdiği nükteli yanıtlarla esprili yönünü de sergiledi. “Televizyonda anlatacaktım, burası fırsat oldu” diyerek sözlerine başlayan Taner, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

İSTİHBARATIN PATRONU BELLİ DEĞİL: Ülkemizde istihbaratın patronu belli değildir. Kâğıt üzerinde MİT vardır, hesap sorulacağı zaman da akla gelir ama güvenlik istihbaratının diğer enstrümanları ortada yoktur. Bütün bilgilerin bir yerde toplanması gerekir. Merkezî İstihbarat Teşkilatı Amerika’da neden ‘merkezî’ adını almıştır? Millî İstihbarat Teşkilatı’nın adı yanlıştır, ‘merkezî devlet istihbarat teşkilatı’ olması gerekir. MİT’e polisten, jandarmadan, askerden, başka bir yerden, düzgün bilgi gelmez.

DEVLET DEVLETİ KONTROL EDİYOR: MİT, polis, asker ve jandarma marifetiyle, belki başkaları tarafından da kontrol altına alınıyor; devlet, devlet içinde birbirini kontrol ediyor; aşamıyoruz bunu.

MAKYAJLA İDARE: Güvenlik bürokrasisindeki dağınıklığın giderilmesini, kurumların yeni baştan elden geçirilmesini öneriyoruz. Habire reorganizasyon yapılıyor. Kozmetikle, makyajla durumu idare ediyoruz. Evvela organize olalım.

Haberin Devamı

MİT’E YENİ YASA: Şimdi, devletin devleti kontrol ettiği bir dönemde siz hangi yasa teklifiyle hangi sadeleştirmeyi yapabilirsiniz? Mümkün değil.

KOZMETİK DÜZENLEMELER: (İstihbaratın koordinasyonu için Kamu Güvenliği Müsteşarlığı kuruldu ne diyorsunuz?) Bunlar kozmetik düzenlemeler, makyaja dayalı düzenlemelerdir. MİT Kanunu’nda var. ‘Patron MİT’tir’ diyor. Ama MİT olamıyor bir türlü patron.

SINAYA SINAYA: Erzincan olayından sonra bir iki kırılma daha oldu, biri Diyarbakır’da, biri Batman’da. FETÖ’cü polis, hâkim, savcı üçlüsü orada da bizim bir kapımızı zorladı ve arkadaşlarımızı tutuklamak istedi. Arkasından Ergenekonlar falan diğerleri geldi. Yani bunları adım adım, deneye deneye, sınaya sınaya o noktada baktılar, ne oluyor, kapıyı ne kadar aralayabiliriz, gördüler. Refleksimizi ölçmeye çalıştılar ve muvaffak oldular. Arkasından 7 Şubat’ta kapının ağzına gelip götürdüler.

SERVİSLERİN MÜCADELESİ: Çok donanımlı ve bu hâle gelmesinin sebebi de arkasındaki ortak akıl. Bir gizli servisin yönetiminde olur ancak bu işler, sizin aklınızla olmaz, mümkün değil. Bu olay FETÖ’yle mücadele değildir, servislerin mücadelesidir.

Haberin Devamı

AYETEL KÜRSİ İLE: (Tek elde toplanan MİT’i FETÖ gibi bir örgüt ele geçirirse ne yapacağız?) O zaman bir Ayetel Kürsi okuyup Allah’a sığınacağız. Tuz da koktuysa ölmüştür bu iş, çaresi yok.

‘YASA DIŞI DİNLEME YAPTIK’

MİT’in yaptığı her şey yasalar içinde değerlendirilemez. Gizli servisler bunun için kurulur. Ahmet Necdet Sezer Bey’e bir bilgiyi götürdük, koyduk önüne, ‘çok dehşetli bilgi’ dediler. Dedim ki; ‘Sayın Cumhurbaşkanım, bu bilgi anlayışa göre yasa dışı çünkü biz yasa dışı dinleme yapıyoruz. Ne yapmam gerekir? Ankesör dinliyorum’. Dünyanın hiçbir ülkesinde anayasa ile istihbaratı sınırlayan bir başka ülke yok.