Dünya 'NATO çok eskidi biz de hata yaptık'

'NATO çok eskidi biz de hata yaptık'

17.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Avrupa gazetelerine verdiği röportajda NATO’yu ve ülkesinin dış politikasını eleştirirken, Avrupa Birliği’nin Almanya için bir “araç” olduğunu öne sürdü. Trump, “Putin’e güven duyarak” göreve başlayacağını da söyledi

NATO çok eskidi  biz de hata yaptık

Yemin töreni için hazırlıkları son aşamaya gelen ABD’nin Başkanı seçilen Donald Trump, ses getirecek açıklamalarını esirgemiyor. Nitekim iki Avrupa gazetesine “ortak” röportaj veren Trump, NATO’nun eskidiğini, üyelerin yeterli mali katkı yapmadığını belirtirken, kendi ülkesi ve Avrupa Birliği’ne ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

İngiliz “The Times” ve ve Alman “Bild” gazetelerine konuşan Trump, NATO’nun “sorunları olduğunu ve terörizme karşı bir şey yapmadığı için de eskidiğini” iddia etti. Trump, “Uzun zamandan beri şunu söylüyorum; NATO’nun sorunları var. NATO eskidi çünkü birincisi, bildiğiniz gibi yıllar öncesinden tasarlanmış. İkincisi, ülkeler ödemeleri gereken parayı ödemiyor. Terörizme karşı bir şey yapmadığı için de eskidi” diye konuştu. Bununla birlikte Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile konuştuğunu, Trump’ın açıklamalarının üzüntü ve endişe verici bulduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

En kötü karar!

ABD dış politikasını da değerlendiren Trump, yıllar önce Irak’a girmesini eleştirerek bunu, “ülke tarihindeki en kötü karar” diye nitelendirdi. “Bu arı kovanına çomak sokmak gibiydi” diyen Trump, şu an bölgede dünyanın en büyük kargaşasının yaşandığını kaydetti.

Suriye ve Irak’taki güncel duruma da değinen Trump, DAEŞ ile nasıl mücadele edeceğini açıklamayacağını, ancak Obama veya başkaları gibi olmayacağını vurguladı. İran’la varılan nükleer anlaşma konusunda ne yapacağını da açıklamayan Trump, “Kartlarımı göstermek istemiyorum. ‘Bunu böyle yapacağım’ demeyeceğim. Yapmam gerekeni yapacağım” diye konuştu.

‘Putin’e güveneceğim’

Trump, The Times gazetesiyle ropörtajında ise, görevine Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e güvenerek başlayacağını, ancak bu güvenin ne kadar süreceğini zamanın göstereceğini kaydetti.

Trump Merkel’e “büyük saygı duyduğunu” söylerken, 1 milyondan fazla sığınmacıyı Almanya’ya kabul etmesini de eleştirdi. Trump, “Bence Merkel tüm bu sığınmacıları ülkesine alarak feci bir hata yaptı. Kimse bu insanların nereden geldiğini dahi bilmiyor” dedi. Merkel’in “en önemli Avrupalı lider” olduğunu belirten Trump, “Avrupa Birliği’ne bakarsanız, Almanya var. Esasen AB, Almanya için bir araç” ifadesini kullandı. Nükleer silahların azaltılması yönünde imzalanacak bir anlaşma karşılığında Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldıracağını da ifade eden Trump, “Rusya’ya yönelik bazı yaptırımlar var. Bakalım Rusya ile bazı iyi anlaşmalara varabilecek miyiz. Bence nükleer silahlar ciddi ölçüde azaltılmalı. Bu, anlaşmanın bir parçası” dedi.

Trump ayrıca, 16 yıl önce kaybettiği annesi Mary Anne MacLeod Trump’ın, Kraliçe 2. Elizabeth’i çok sevdiğini belirterek, “Törenleri ve oradaki güzelliği çok severdi. Çünkü kimse, bunları bir İngiliz gibi yapamaz. Kraliçe’ye büyük saygısı vardı ve onu çok severdi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Başka ayrılanlar olacak’

İngiliz basını, özellikle Donald Trump’ın “Brexit”e ilişkin açıklamalarına geniş yer verdi. Söyleşiyi yapan Michael Gove’un, İngiltere’nin ABD ile serbest ticaret anlaşması konusunda ilk sırada yer alıp almayacağı sorusu üzerine Trump, “Bence harikasınız, son derece iyi gidiyorsunuz” yanıtını verdi. Trump, göreve gelmesinin ardından ABD ve İngiltere arasında hızlıca karşılıklı serbest ticaret anlaşmasının sağlanacağına işaret ederken, İngiltere’nin birlikten ayrılma kararıyla “zekice” davrandığını, ülkenin bu yolda mükemmel şekilde ilerlediğini bildirdi. Trump, “İngiltere’nin AB’den ayrılacağını söyledim. Ayrıldı. Herkes benim çılgın olduğumu düşünmüştü. Ülkeler kendi kimliklerine sahip çıkmak istiyor. İngiltere de kendi kimliğini istedi” dedi. Trump, AB’den İngiltere gibi ayrılmak isteyen başka ülkelerin de olacağını savundu.