Siyaset ‘Özgürlüğümüz vahşice ihlal edildi’

‘Özgürlüğümüz vahşice ihlal edildi’

16.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda’nın ifade özgürlüğünü en vahşi ve sert şekilde ihlal ettiğini söyledi

‘Özgürlüğümüz  vahşice ihlal edildi’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Hollanda’nın ifade özgürlüğünü en vahşi ve sert şekilde ihlal ettiğini söyledi. BM Kadının Statüsü Komisyonu 61. oturumu toplantılarına katılmak için New York’ta bulunan Kaya, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Hollanda’da yaşanan krizi uluslararası kamuoyuna anlattı. Kaya, şunları kaydetti:
“Biz insan haklarını hiçbir zaman müzakere etmedik ve bir araç olarak kullanmadık. Kendisini demokrasinin koruyucusu olarak gören bir AB üyesi olan Hollanda’dan da aynı tutumu sergilemesini bekliyorduk ama 11 Mart’ta Rotterdam’daki Türk Konsolosluğu’nda vatandaşlarımıza referandumu anlatmak için bir araya gelmek istediğimizde polis müdahalesi ile karşı karşıya kaldık. Yedi saat boyunca bizi en temel insani ihtiyaçlarımızdan dahi mahrum ettiler. Hollanda polisi, diplomatlarımızı, delegelerimizi gözaltına alıp, hücrelere koyarak uluslararası hukuku ihlal etti.”
Irkçı tavır
Bakan Kaya, “İfade, toplanma ve hareket özgürlüğümüz en vahşi, baskıcı ve sert şekilde ihlal edildi. Bu davranış 2017 yılında hala kadın hakları ve özgürlüğü konusunda Avrupa’nın ortasında bile ciddi sorunlar yaşadığımızı ortaya koyuyor” dedi. Kaya, “Aracımı kuşatan özel ekibe ateş emri verildi. Beni karşılamak için toplanan vatandaşlarımız polis köpekleri ve atlarla insanlık dışı muameleye maruz kaldı. Ülkem ve tüm kadınlar adına bu ırkçı ve yabancı düşmanı davranışı kınıyorum. Dünya bu korkunç ihlale karşı sessiz kalmamalı. Bu, savaşlar, haksızlıklar ve şiddetten bitkin düşmüşler adına benim çığlığımdır. Bunu duymanızı umuyorum” diye konuştu. l AA

‘Başörtüsü kararını kınıyoruz’

Avrupa Adalet Divanı’nın işyerinde başörtüsü takmanın yasaklanabileceği kararını da kınayan Kaya, “Bu karar aşırılıkçıların elini güçlendirmektedir” dedi. Bakan Kaya, yasak kararının Müslüman kadınlarının sosyal hayat ve iş yaşamına aktif şekilde katılımını daha da zorlaştıracağına dikkati çekti.

Yazarlar