Siyaset ‘Sorunları çözecek  tek parti CHP’dir’

‘Sorunları çözecek  tek parti CHP’dir’

06.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin hatalı dış politikanın bedelini çok ağır ödediğini söyleyen CHP lideri, “Bu sorunları çözebilmek için öncelikle dış politikanın düzeltilmesi gerekir ve bunu da ancak CHP düzeltebilir” dedi.

‘Sorunları çözecek  tek parti CHP’dir’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, kısa bir süre içinde CHP’nin Dış Politika Strateji Belgesi açıklayacaklarını belirterek, “CHP iktidarında ‘Yurtta barış dünyada barış’ felsefesinin koruyucusu olacağız. Tüm komşularımızla sorunları çözecek tek parti CHP’dir” dediği belirtildi.

Kılıçdaroğlu, Hatay programı çerçevesinde önceki gün CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ile Sosyal Ekonomik Siyasal araştırma Derneği (SESADER) Başkanı ve PM üyesi Prof. Dr. Özkan Yıldız'ın öncülüğünde 15 akademisyen ve dış politika uzmanıyla bir araya geldi.

Haberin Devamı

Milliyet’in aldığı bilgilere göre, uzmanlar CHP’den Suriye konusunda beklentileri ortaya koyarken, Suriye’deki mevcut durumun PYD’nin mevcut durumu nedeniyle Türkiye’nin Kürt sorununu da yakından ilgilendirdiğine dikkati çekti.

Uzmanlar, mülteci konusunda da Türkiye’nin uluslararası mevzuat doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini, Almanya ve AB’nin bu sorunu “mali bir pazarlık aracı” haline dönüştürmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Bir uzmanın “Davutoğlu’nun başdanışmanken ortaya attığı ‘stratejik derinlik’ paradigması tam anlamıyla çöktü. Görevden alınması da bununla bağlantılı olabilir” değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

3. yol çağrısını tekrarladı

Toplantıda, CHP’nin bir süredir gündeme getirdiği “Kürt sorununun çözümünde parlamentoyu önceleyen 3. yol perspektifi”nin önemine dikkati çeken uzmanların, bu konuda CHP’yi daha aktif politika üretmesi noktasında cesaretlendirmeye çalıştıkları belirtildi. Uzmanların, dokunulmazlıklar konusundaki CHP’nin tutumunun da doğru olduğunu düşündüklerini ilettikleri belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun ise öneriler ve eleştiriler üzerine “barış odaklı” bir dış politika tasavvurları olduğunu belirterek, “CHP iktidarında ‘Yurtta barış dünyada barış’ felsefesinin koruyucusu olacağız. Tüm komşularımızla sorunları çözecek tek parti CHP’dir” dediği öğrenildi. Kısa bir süre içinde Dış Politika Strateji Belgesi açıklayacaklarını belirten Kılıçdaroğlu’nun, “Eksiğimiz olursa, sizlerinden önerilerinden istifade etmeyi çok isteriz. Önerilere her zaman açık bir partiyiz” dediği kaydedildi.

SESADER Başkanı Prof. Yıldız, çalışmalarının farklı bölgelerde ve farklı illerde “arama konferansları” biçiminde sürecini, bir sonraki toplantılarının eğitim ve sağlık alanında olmasını öngördüklerini kaydetti.

‘Ağır bir bedel’

Kılıçdaroğlu, Hatay programı çerçevesinde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki bölgedeki sanayici ve iş adamlarıyla da biraraya geldi. Hatay’ın ticari ve ekonomik açıdan zor durumda olduğuna değinen işadamlarına Kılıçdaroğlu’nun, “Zor durumda olunması, hatalı dış politikanın bir yansıması. Türkiye, bu hatalı dış politikanın bedelini ödüyor. Hiçbir dönem dış politikadaki hatalar nedeniyle Türkiye, bu kadar bedel ödememişti. Bu sorunları çözebilmek için öncelikle dış politikanın düzeltilmesi gerekir ve bunu da ancak CHP düzeltebilir” değerlendir-mesinde bulunduğu öğrenildi.

Yazarlar