Siyaset ‘Soykırım’ gerginliği

‘Soykırım’ gerginliği

15.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa değişikliği teklifin 11. maddesinde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, yok sayılanların ya sessizliğe büründüğünü ya da isyan ettiğini belirterek, 1913-1923 arasında Ermeniler, Süryaniler, Rumlar ve Yahudiler’in kaybedildiğini savundu.

‘Soykırım’ gerginliği

Paylan, “Büyük katliam ve soykırımlarla bu topraklardan ya sürüldüler ya mübadelelere uğradılar” dedi.
Ak Parti’li milletvekilleri, Paylan’a tepki gösterdi. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Paylan’dan sözlerini düzeltmesini istedi.
Konuşmasına devam eden Paylan, “kılıç artığı” olduğunu söyleyerek, “Bir zamanlar yüzde 40’tık, bugün binde biriz. Herhalde başımıza bir iş geldi ki... Ben adına soykırım diyorum, siz ne derseniz deyin. Ermeni halkı başına ne geldiğini çok iyi biliyor. Gelin adını siz koyun, hep beraber yüzleşelim. Artık biz yok hükmündeyiz, binde bire düşmüş durumdayız” dedi.
Aydın, milletin kürsüsünden, milleti yaralayıcı ifadeler kullanılamayacağını dile getirdi. Ak Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün, “soykırım kelimesini düzeltecek” diye tepki göstermesinin ardından ayağa kalkan Ak Partili milletvekilleri, Paylan’ın sözlerine karşı çıktı. Paylan’ın, sözlerinin tartışmaya yol açması üzerine, birleşim bir saat yapılamadı.
Aranın ardından Aydın da Paylan’ın, “soykırım” ifadesinin, Türkiye Cumhuriyeti’ne, milletin tarihi şahsiyetine hakaret içeren, Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezasını gerektiren bir fiil olduğunu söyledi.
Taslaktan silindi
Ak Parti, CHP ve MHP’nin oylarıyla, Paylan’a TBMM İç Tüzüğü’nün 163. maddesi uyarınca Meclis’ten geçici olarak üç birleşim çıkarma cezası verildi. Anayasanın 83. maddesine işaret eden Aydın’ın oya sunması sonucu, Paylan’ın soykırım ifadesini Meclis dışında tekrarlamaması ve bu ifadenin de tutanaktan çıkarılması kabul edildi. Paylan’ın ifadeleri, TBMM’nin internet sitesinde yayımlanan tutanaklar bölümünden saat 03.00’da kaldırıldı. İnternet sitesindeki tutanaklardan, teklif görüşmelerinin 3 saatlik bölümü silindi. HDP, Paylan’a verilen ceza üzerine teklifin Genel Kurul’daki görüşmelerine katılmadı, salonu terk etti.

PAYLAN’IN İDDİASI: MHP desteği çekeriz demiş

Cezayla ilgili TBMM Başkanlığı’na itiraz edeceğini söyleyen Paylan’ın, kulislere yansıyan iddiası ise şöyle:
“Başbakan, bakanlar devre geçmiş, AKP ve MHP grup başkanvekilleriyle ve AKP bu meseleyi yalnızca kınama cezası ile geçiştirme düşüncesindeyken MHP’liler, ‘Garo Paylan’a ceza verilmediği ve soykırım tutanaklardan çıkarılmadığı takdirde anayasadan desteği çekeriz’ demiş. Soykırım tutanaktan çıkarılmazsa anayasa desteğinden tehdit etmişler. Ve nihayetinde bana ceza verildi.”