Gündem ‘Spor öncesi tetkik yaptırın’

‘Spor öncesi tetkik yaptırın’

09.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son 1 ayda spor yapan 2 çocuğun kalp krizinden hayatını kaybetmesi, gözleri erken yaştaki kalp hastalıklarına çevirdi. Uzmanlar, ailesinde kalp hastalığı olanlar ile efor gerektiren sporları yapan gençlerin kontrolden geçmeleri gerektiği görüşünde

‘Spor öncesi  tetkik yaptırın’

Samsun’da önceki gün lise öğrencisi 14 yaşındaki Necati Semih Yıldırım, arkadaşları ile basketbol oynadığı sırada bir anda yere yığılarak hayatını kaybetti. Geçtiğimiz ay da İzmir Aliağa’da 16 yaşındaki lise öğrencisi Hande Can, beden eğitimi dersinden sonra kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. Dün ise Bursa’da 17 yaşındaki Anıl Ulu göğsünde şiddetli ağrı hissederek hastaneye kaldırıldı ancak müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Her yıl dünyada 1 milyon bebek kalp hastalığıyla doğarken, uzmanlar, çocuk ve gençlerde yaşanan kalp krizlerinin büyük kısmında sorunun ani gelişen ritim bozukluğu ve kalbin durmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Krizlerin işaretleri

Çocuklarda kalp krizine neden olan hastalıkların nadir görülen hastalıklar olduğunu kaydeden Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Tevfik Karagöz, “Göğüs ağrısı, çarpıntı, bayılma atakları, çabuk yorulma gibi şikâyetler kalp krizlerinin işaretçisi. Ailesinde kalp hastalıklarından ölen bireylerin ve spor yapanların kesinlikle test yaptırmaları gerekmektedir. Her 1000 bebekten 8’inde doğumsal kalp anomalisi mevcut. Kalbi besleyen küçük koroner arter de çıkış anomalileri olabiliyor. Çıkış anomalilerine bağlı olarak bazen ince damarlar kalbin şah damarıyla akciğer damarı arasında seyredebiliyor. Çocuk spor yapınca damarlar geriliyor ve aradan geçen o ince damarı sıkıştırıyor. Bu da kalp krizine neden oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Ani ritim bozukluğu

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut da, “Çocuk ve gençlerde gözlenen sorun ani gelişen ritim bozukluğu ve kalbin durması. Bu ritim bozuklukları doğuştan gelen kalp hastalıkları, kalp büyümeleri ve kapak hastalıklarına bağlı olabileceği gibi genetik geçiş gösteren ritim bozukluğu hastalıkları da olabilir. Özellikle ısınma olmaksızın yapılan çok yüksek tempolu ağır sporlar ritim bozukluklarını tetikleyebilir” diye konuştu.

Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol ise yüksek kolestrolü olan ailelerin çocukları ile kalp hastalığı görülen ailelerin üyelerinin sağlık taramalarından geçmesi gerektiğini söyledi. Erol, “Yarışmalı sporlar öncesi kontrolden geçilmeli” uyarısında bulundu.

‘Ergenlerde risk fazla’

“Spor yaptığınızda, fiziksel sınırlarınızı aştığınız için risk altında olabilirsiniz” diyen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Aygün Dindar ise, kalp kası hastalıklarına dikkat çekti; “Kalp kasının kalınlaşması en çok ani ölümle sonuçlanan kalp hastalığının başında geliyor. Doğumsal ve genetik olan kalbin yapısı düzgün olsa bile ritim bozukluğu olan kişileri eforla tetiklenebiliyor. Bir ailede ani ölüm varsa o kişi muhakkak taranmalıdır. Ergenlik çağındakiler, küçük çocuklara göre daha fazla risk altında. Ergenlikte yapılan sporda harcanan efor daha fazla olduğu için ani ölümlerle daha fazla karşılaşıyoruz.”