Siyaset ‘Suriye’nin huzuru esas’

‘Suriye’nin huzuru esas’

23.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Başbakan Yıldırım, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada ülke ilğili ana meselelerde iktidar ve muhalefet ayrımı olmayacağını söyledi ›› Suriye konusunda ise Yıldırım, “Suriye’de huzurun tekrar sağlanması, bölge için yapılacak en öncelikli işler arasında yerini almış durumda” dedi

‘Suriye’nin huzuru esas’

Başbakan Yıldırım, muhalefet liderleri ile yaptığı görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. Yıldırım,ardından düzenlediği basın toplantısında Gaziantep saldırısına değindi. Başbakan özetle şunları kaydetti:
ÇOCUKLARI KULLANARAK KATLEDEN: Bu terör saldırısında çoğu çocuk olan, 29 tane çocuk, daha hayatının baharına bile gelmemiş çocukları, çocukları kullanarak katleden bu alçak terör örgütlerini, en ağır kelimelerle lanetliyoruz.
FAİLE İLİŞKİN İPUCU YOK: Henüz faile ilişkin bir ip ucu bulunabilmiş değil. 12-14 yaş iddiası, sadece görgü tanıklarının anlattıklarından ortaya çıkan bir tahmindir. Henüz kimin yaptığı çocuk mudur büyük müdür, bir rivayet var.
MUHALEFETLE FİKİR ALIŞVERİŞİ: 7 Ağustos’ta Yenikapı’da yaşanan ve Türkiye’ye yeni kapılar açan o birlik, beraberlik, uzlaşma ruhunu devam ettirmek, ülkemizin iç ve dış sorunlarını kolayca aşmasında büyük bir katkı sağlıyor. Genel başkanlara, ülkemizin başını ağrıtan temel konuda bilgi verme fırsatı bulduk.
KAN DURMALI: Suriye, bugün 6 seneyi bulan bir iç savaşla maalesef enerjisini günden güne kaybediyor. 500 bin civarında masum insan, bu anlamsız iç savaşta hayatını kaybetti. Artık akan kanın daha fazla sürmemesi, Suriye’de huzurun ve istikrarın sağlanması bizce bölge için yapılacak en öncelikli ve en önemli işler arasında yerini almış durumda. Burada taraflar kim? Rejim. Diğer taraf rejimle mücadele eden Suriye’nin muhalifleri. Bir de DEAŞ, PYD, YPG gibi terör grupları var. Diğer taraftan da koalisyon güçleri var ve rejimin davet ettiği Rusya var. Bütün bu tarafların İran’ı da Suudi Arabistan’ı da buna dahil edebiliriz, bütün bu tarafların aklıselimde bir araya gelip, Suriye’de akan kanın durdurulması ve tekrar bütün Suriyelilerin temsil edileceği bir yönetim şeklinin oluşturulması esastır. Türkiye’nin güneyinde bir Kürt oluşumu meydana getirmek; asla kabul edebileceğimiz bir şey değildir.
İSRAİL SALDIRILARINI ONAYLAMIYORUZ: Rusya ve İsrail ile ilişkilerimiz normalleşti. Ancak son zamanlarda İsrail’in, Gazze bölgesine karşı giriştiği hava saldırısının da asla sivillere yönelik bu saldırıların onaylanmadığını açık dille ifade etmek isteriz.
Doğu için teşvik paketi tamamlandı
Başbakan Yıldırım, Bakanlar Kurulu’nda Doğu ve Güneydoğu için yeni teşvik paketinin de ele alındığını belirterek şunları söyledi: “Çukur siyasetinin başladığı şehirleri işgal girişiminden sonra başarıyla burada güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlarla beraber bölgenin imar edilmesi, yeniden burada hayatın süratle normalleşmesi anlamında uzun zamandan beri devam eden doğu ve güneydoğuya yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini nihayet tamamladık. Bunlarla ilgili detaylı açıklamayı bugün yapmayacağız, bölge illerde bizzat giderek oradaki gençlerimizle, kadınlarımızla beraber olup orada yapacağız.”
Mısır ile olumlu gelişme
Yıldırım, “Mısır’dan yapılan sağ duyulu açıklamalar güzel, bunun devamını getirmek lazım. Mısır ile ilgili Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu ölçü bellidir. Mısır halkının iradesiyle iş başına gelecek bir yönetimi mutlaka sağlaması gerekir. Mısır ile ilişkileri geliştirmekten yanayız” dedi.
‘Millet birleşme istiyor’
Yıldırım mini Anayasa paketi ile ilgili şunları kaydetti: “Ülkenin ana meselelerinde iktidar muhalefet ayrımı olmayacak. Millet ayrışma istemiyor, birleşme istiyor. Zannediyorum önümüzdeki 5-10 gün içerisinde çalışma bir noktaya gelecek.