Gündem ‘Türk dostu’ olarak tanınıyordu

‘Türk dostu’ olarak tanınıyordu

21.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suikast sonucunu hayatını kaybeden Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’da ‘Türk dostu’ bir büyükelçi olarak tanınıyordu.

‘Türk dostu’ olarak tanınıyordu

Karlov, 1954’te Moskova’da dünyaya geldi. 1992 yılında Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Diplomasi Akademisi’ni bitirdi. Karlov, 1976 yılında Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi önemli isimlerin okuduğu, Moskova Devlet Enstitüsü Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Diplomasi kariyerine 20’li yaşların başında atıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda farklı görevlerde bulunarak yükseldi ve Kore Büyükelçiliği yaptı. Karlov 2007-2013 arası önce Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri genel müdür yardımcısı olarak görev aldıktan sonra genel müdür oldu ve 2013’te Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği görevine atandı. Evli ve bir çocuk sahibiydi.
Kritik dönemde
Suriye konusunda Türkiye ile Rusya arasındaki görüş ayrılığının derinleştiği ama ticari ilişkilerin geliştiği 2013 yılında Ankara’ya atanan Karlov, Görevi boyunca Türkiye ve Rusya arasında, özellikle ekonomi, enerji ve kültür alanlarında ilişkilerin sürdürülmesi için çeşitli çalışmalar yürüttü. Karlov, Ankara’da ‘Türk dostu’ büyükelçi olarak biliniyordu. Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve enerji alanındaki ilişkileri geliştirmeyi önemli misyonlarından biri olarak görüyordu.
Kilit rol oynadı
Karlov, ilişkilerin geliştirilmesi çabası içinde iken 2015’in kasım ayında Türkiye ile Rusya arasında uçak düşürme krizi çıktı. Karlov, bu krize rağmen diplomatik kanalları açık tutumak ve Türk işadamları ile teması koparmamak çabası içinde oldu.
Uçak düşürülmesi krizinin çözümünde ve Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşmenin sağlanmasında önemli rol oynayan isimlerden biriydi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Karlov’un, Rus uçağının düşürülmesi sonrası 7 ayda süren normalleşme sürecindeki çabalarından övgüyle söz ederken, “Türk-Rus ilişkilerindeki krizin aşılması için elinden geleni yaptı” dedi.
Türkiye ile Rusya arasında Halep’ten sivillerin tahliyesine ilişkin varılan mutabakatta, etkin rol oynadı. Halep’ten sivillerin tahliyesini Türkiye ile Rusya’nın birlikte yapması için diplomatik girişim içinde oldu.

Büyükelçinin son sözleri...

Karlov, vurulmadan hemen önce sergide yaptığı konuşmada şunları söylemişti: “İnanın hayatım boyunca Kaliningrad’dan Kamçatka’ya defalarca seyahat yapmıştım. Uçakla gidildiği zaman 9 saatte, trenle gidildiği zaman 9 gün boyunca batıdan doğuya kadar seyahat yaptım. Eminim bu sergi sayesinde 20-30 dakika içerisinde gezebileceğiniz Rusya’yı kendi gözünüzle görme isteğiniz olacaktır. Bu konuda tavsiyelerimizi iletiyoruz. Ruslar için de çok ilginç bir ortam sağlanacak. Ankara tarafından Rusya’ya hangi gözle baktıklarını mutlaka merak ediyorlar. İlişkilerimiz normalleştikten sonra Ankara’da yapılan ilk etkinliktir bugün hazır bulunduğumuz sergi...”