Gündem ‘Tuz ruhunu ben aldım’

‘Tuz ruhunu ben aldım’

07.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

12 Mart döneminin önde gelen sol örgütlerinden THKP-C’nin yöneticisi Mahir Çayan ve dört arkadaşının, Deniz Gezmiş’in idamını engellemek için Kartal Maltepe Askeri Cezaevi’nden 29 Kasım 1971’de tünel kazarak firar etmesinin perde arkasındaki bazı ayrıntılar ‘Büyük Firar’ adlı yazı dizisiyle gün yüzüne çıktı.

‘Tuz ruhunu ben aldım’

Dizinin dün “Kezzabı içeri ben taşıdım” başlıklı bölümünde aynı koğuşta kalan gazeteci Aydın Engin kendisine düşen rolü şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘Betonu delmek için’
“Bir akşam üstü Cihan Alptekin yanıma geldi: ‘Kazetecum gel volta atıp laflayalım’ dedi. Voltaya çıktık. Büyük koğuşun, daha çok THKO tutuklularının kaldığı küçük bölümde lağım kanalı boyunca tünel kazılacaktı. Bunu sadece THKO tutuklularının önde gelenleri biliyordu. Ama koğuş sorumlusuna -malum ben oluyorum- üstü kapalı ayrıntıya girmeden de olsa bilgi verilmesi gerekiyordu. Hayır ‘koğuş sorumlusu’ olduğu için değil, çarşıdan alınacaklardan o sorumlu olduğu için... Çünkü tünel için kezzap ve tuz ruhu gerekti. Betonu delmek ve kazılırken karşılaşılacak taşları eritmek için bu güçlü kimyasallara ihtiyaç vardı. Tuvalet temizliği için bir şişe alınabilirdi ama bir şişe kime ve neye yetsin?

Haberin Devamı

‘10 şişe tuz ruhu’
Birkaç hafta alışveriş listesine iki, bazen üç şişe kezzap yazdık. Fena yürümedi ama ihtiyaca yetmiyordu. Bir gün küçük çaplı bir mucize gerçekleşti. Yarbay hapishanede değildi. Alışverişe Pendik pazarına bir cemse inecekti. Listeyi hazırlamıştım. Cemse ile gidecek teğmen, ‘Gazeteci yürü sen de gel. Kaçacak değilsin ya’ deyiverdi. Yeni Ortam dergisinin düzenli okuruymuş. Ben de içeri girene kadar derginin yazı işleri müdürüydüm. Oradan tanıyor. Canıma minnet. Cemseye ben de bindim. Pendik’e gittik. Sonra da listede eksik kalan ihtiyaçlar için bazı dükkanlara girdim çıktım. Bir aktar dükkanından kezzap istedim; ‘Kalmadı ama tuz ruhu var’ dedi. Baktım teğmen kapıda bekliyor. Yaradana sığındım, 10 şişe tuz ruhu istedim. Adam raftan gazeteye sarıp paket yaptı. Hapishaneye döndük. ‘Kaya eritici kimyasal zulamız’ bayağı yüklü bir takviye almıştı. ‘Malzemeyi’ teslim alan Oktay Kaynak kıs kıs gülerek dalga geçti, “Aydın 10 şişe almışsın ama 4’ü çamaşır suyu çıktı. Onları ne yapalım? Sadece, ‘Sizin şeflere söylemeyin rezil olurum’ diye rica edebildim. Onlar da sözlerini tuttular. Kimseden ima bile gelmedi. Tuz ruhu yerine çamaşır suyu rezaletini ilk kez burada açıklıyorum.”

Yazarlar