Siyaset ‘Vekilliğimden utandım’

‘Vekilliğimden utandım’

12.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri nedeniyle olağan MYK toplantısını parti genel merkezi yerine TBMM’de gerçekleştirdi.

‘Vekilliğimden utandım’

Yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda ağırlıklı olarak anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri ele alındı. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “Milletvekillerimizin performansından memnunum, süreci iyi yürütüyoruz. Bu teklifin TBMM Genel Kurulu’nda 330’u bulmaması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Teklifi ve yaşananları halka anlatacağız. Ancak kendilerine ve tekliflerine güvenmedikleri için görüşmeleri televizyonlara kapatıyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Kılıçdaroğlu’nun görüşmelerin ilk 3 gününü yöneten Ak Partili TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın için “AKP Grup Başkanvekili gibi yönetiyor. Bu, kabul edilemez” dediği belirtildi.

Maddeye göre fire

Kılıçdaroğlu’nun açık oy tartışmalarına da değindiği “Milletvekilleri birilerinin denetiminde oy kullanıyor. Böyle bir tablo görmedim. Milletvekilliğimden utandım. Açık oy kullanılması anayasa aykırı” ifadesini kullandığı belirtildi.

Alınan bilgilere göre parti kurmayları, teklifin maddelere geçilmesine ilişkin oylamada 338, ilk maddede 347, ikinci maddede ise 343 kabul oyu verilmesini de değerlendirdi. Maddelerin önemine göre Ak Parti ve MHP bloğunun farklı oy tercihleri kullanabildiğinin anlaşıldığına değinen parti kurmaylarının, bazı maddelerin 330’un altına düşebileceği değerlendirmesini de yaptığı ifade edildi. MHP’li muhaliflerin önceki günkü oylamaya katılmadığına işaret eden parti kurmayları, Ak Parti’den fireler olduğuna dikkati çekti. Partinin, muhalefet dozunu maddelerin önemine göre belirleyeceği, bazı maddelerde tansiyonu yükseltecek adımlar atabileceği benimsendi.

CHP’den kısa film

CHP lideri Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği teklifine ilişkin hazırlanan kısa filmi Twitter hesabından paylaştı. 2D animasyon tekniğiyle yapılan filmde, Kılıçdaroğlu kendi sesinden özetle şu ifadeleri kullandı:

“Bir alev topu gibiydik 1923’te. Cesur, coşkulu ve umutlu. Gözlerimizi geleceğe dikmiştik. Yürüdükçe büyüdük, büyüdükçe güçlendik... Sonra karanlıklarıyla geldiler üzerine... Barışın üstüne düştü ölü güvercinler. Sandılar ki susarız biz de. Susmadık oysa susmayacağız da. Ne demokrasiden vazgeçtik ne özgürlükten ne de düşünmekten... Dostlarımızı asla hainlerden seçmedik. Bizler, gözünü kırpmadan bu vatana kanını feda edenlerin, Mustafa Kemali’in çocuklarıyız. Bir gün bile tereddüt etmeden onun çizdiği yoldan gidenleriz. Allah’ından utansın o yoldan geri dönenler diyenleriz. Bizler istiklalimizi ve cumhuriyetimizi korumayı birinci vazife bilenleriz.”