Teknoloji 'Web siteleri için mobil uyumluluk artık kaçınılmaz'

'Web siteleri için mobil uyumluluk artık kaçınılmaz'

10.04.2015 - 17:09 | Son Güncellenme:

Sempeak Genel Müdürü Altan Çolak “web siteleri için mobil uyumluluk artık kaçınılmaz.”

Web siteleri için mobil uyumluluk artık kaçınılmaz

Günümüzde artık web sitelerinin gerekliliğinden değil var olan sitenizin mobil cihazlara uyumlu olmasının zorunluluğundan konuşuyoruz. Gerek kullanıcı deneyimleri gerekse yapılan istatistikler gösteriyor ki mobil uyumluluk artık bir gereksinim değil, bir zorunluluk.

Mobil kullanımının masa üstü bilgisayarlara göre oranı her geçen gün hızla artıyor. Google’da bu verileri göz önünde bulundurarak, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde mobil uyumlu sitelerin başına mobile-friendly (mobil uyumlu) etiketini göstermeye başladı. Bu değişim ile kullanıcıların arama sonuçlarında tercihleri değişmeye başladı.

Sempeak müşterilerinde de bu değişimi aldığımız raporlarda görebiliyoruz. Sitelerin arama motoru optimizasyonlarını yaparken bu bilgileri de göz önünde bulunduruyoruz. Mobil uyumlu olan müşterilerimizin sitelerinde organik trafiklerinin %5-10 civarında artışını gözlemlemekteyiz.

Önümüzdeki günlerde Google’ın yeni Mobil uyumluluk algoritması ile mobil cihazlardan arama sorgusu yapan internet kullanıcıları bu güncelleme ile artık tamamen mobil arama sonuçları ile karşılaşarak daha verimli arama sonuçlarını görmüş olacak. Dolayısı ile trafiğinin çoğunu mobilden alan özellikle e-ticaret sitelerinin bu konuyu göz önünde bulundurması gerekiyor.

Mobil uyumlu web sitelerinin önemini gösteren bir diğer analiz ise IAB Türkiye 2014 Dijital reklam verilerinde yer alıyor. Rakamlar gösteriyor ki firmalar mobilde yer alan kullanıcıları farkında ve hedef kitle olarak görüyorlar. 2013 yılında 16,4 milyon TL olan Mobil gösterim reklam yatırımları 2014 yılında % 58 artarak 26 milyon TL’ye ulaştı.

Sempeak yönettiği hesaplarda mobil arama hacimlerine göre, mobil reklamlarına da pay ayırılmasını sağlıyor. Mobile ayrılan reklam bütçelerinin özellikle e-ticaret sitelerinde mobil dönüşümlerini yüksek oranda arttırıyor. Mobile özel yeni reklam modellerini de yönettiğimiz hesaplarda uygulama fırsatı buluyoruz.

Sizler de web sitenizin mobil uyumlu olmasına dikkat edin potansiyel müşterilerinizi kaçırmayın. Daha detaylı bilgi için blog.sempeak.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.