Siyaset ‘Yeni sistem cumhuriyetin anlamına uygun’

‘Yeni sistem cumhuriyetin anlamına uygun’

25.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin cumhuriyetin gerçek anlamıyla hayata geçirilmesini sağladığını savundu.

‘Yeni sistem cumhuriyetin  anlamına uygun’

SETA’da Cumhurbaşkanlığı Sisteminin Anayasal Tasarımı konulu konferans veren Bozdağ, şunları söyledi:
TÜRKİYE HEP KAYBETTİ: Türkiye’nin yaşadığı parlamenter sistem tecrübesi ve Türkiye’nin bulunduğu coğrafya bu ülkenin ve bu milletin bekası, güçlü olması her an söz sahibi, kudret sahibi olması için güçlü bir siyasal iktidarın varlığını ve sürekli bir istikrarın varlığını şart koşmaktadır. Zayıf iktidarla istikrarsızlıklarla Türkiye hep kaybetti.
MEVCUT SİSTEM OPERASYONLARA AÇIK: Bu sistem güç merkezlerinin mevcut iktidarlara her türlü ahlak ve hukuk dışı operasyonlar yapmasına izin verecek bir yapıya da sahip. Onun için operasyonlara kapalı, milletin iradesini korunaklı kılan bir yapıya ihtiyaç var. Onun için de bu sistemin değişmesi, değiştirilmesi gerekiyor. Yürütmedeki çift başlılığı ortadan kaldırıp yürütmedeki istikrarı sağlayacak güçlü bir yürümeyi temin edecek sistem değişikliğine Türkiye’nin gitmesi lazım. Bu coğrafyada zayıf iktidarla her türlü operasyona açık iktidarlarla siyasi istikrarsızlıklarla Türkiye’nin ve Türk milletinin daha fazla yoluna devam edebilme imkanı yoktur.
REFERANDUMUN ÖZÜ: Şimdi bu anayasa değişikliği esasında cumhuriyetin literatürdeki tam tanımına uygun bir biçimde Türkiye’yi yönetecek, hükümetin yürütme yetkisini kullanacak, hükümetin doğrudan halk iradesiyle sandıkta belirlenmesi, iktidarın halk tarafından seçilmesini oraya koyuyor. Referandumun özü de bu. Halka sorulacak ana soru: Siz Türkiye’yi yöneten, yönetecek olan hükümeti doğrudan seçmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Eğer hükümeti doğrudan seçmek istiyorum diyorsa ‘evet’ oyu vereceksin. Bu hükümet seçiminde de hakimiyetin tam anlamıyla millete verilmesidir. Onun için bu düzenleme cumhuriyeti yok eden bir düzenleme değil, cumhuriyetin ruhuna uygun bir biçimde Türkiye’de tam anlamıyla hayata geçiren bir düzenlemedir. Rejim değişikliği ile de alakası yoktur.