Gündem 100 bin Suriyeli El Bab yolcusu!

100 bin Suriyeli El Bab yolcusu!

31.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fırat Kalkanı Harekâtı ile DAEŞ’ten temizlenen El Bab’ta altyapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra Gaziantep’teki Suriyelilerden 100 bininin gönderilmesi planlanıyor...

100 bin Suriyeli El Bab yolcusu

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından geçen yıl 24 Ağustos’ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Cerablus’un ardından terör örgütü DAEŞ’ten temizlenen El Bab’ın yeniden yaşanılabilir hale getirilmesi için bir heyet oluşturuldu. Gaziantep Valiliği, AFAD ve Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda yapılacak çalışmayla El Bab’daki enkaz ve molozlar, kaldırılarak savaşın izleri silinecek. Temizlik çalışmalarının ardından Gaziantep’ten buraya gidecek olan ekipler alt ve üst yapı çalışmaları ile El Bab, yaşanılabilir kent haline getirecek.
Valilikte toplantı
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak başkanlığında geçen hafta Gaziantep Valiliği’nde düzenlenen toplantı ile El Bab için yapılacak çalışmalar ele alındı. Toplantı sonunda Gaziantep Valiliği, AFAD ve Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda El Bab’da gerekli çalışmalara başlanarak, Suriyelilerin geri dönüşüne olanak sağlanması hedeflendi.
Toplantıda alınan kararların ardından El Bab’da ilk olarak çatışmalar sırasında yıkılan evlerin enkazlarının kaldırılması ve savaşın izlerinin silinmesi için çalışmalar başlandı. Enkaz kaldırma işleminin ardından Türkiye’den gidecek ekipler ilçenin elektrik ve su şebekesinin altyapısını onarıp güçlendirerek. Svaş öncesi nüfusu 100 bin civarında olan El Bab’daki okul, hastane gibi kamu binalarının işlevsel hale getirilmesi sağlanacak.
Dönmeyi bekliyorlar
Ağırlıkla Türkmen nüfusun yaşadığı El Bab ilçe merkezi ve çevresindeki köylerden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, terör örgütünden temizlenen kentlerine döneceği günü bekliyor.

Haberin Devamı

3 yıl sonra evlerindeler

8 kişilik Halil ailesi de güven ve huzur umuduyla Bab’ın yolunu tutan ailelerden. Azez’den gelen aile, Bab girişinde kontrol noktası oluşturan ÖSO güçlerince aramadan ve kontrollerden geçirildikten sonra yıkılan evlerin arasından yakınlarının yanına ulaştı. Kendi evlerinin kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle yakınlarının evine yerleşerek Bab’a 3 yıl aradan sonra yeniden “merhaba” dedi. Aile fertlerinden Halil Halil, yaklaşık 3 yıl önce Bab’taki evlerini terk ettiklerini söyledi. Bu süre içerisinde Azez’de yaşadıklarını ifade eden Halil, Bab’ın özgürleştirildiğini duyunca memleketlerine gelme kararı aldıklarını belirtti. l AA

Cerablus’ta uygulandı

Gaziantep’in Karkamış ilçesine komşu Cerablus’ta da Gaziantep’ten giden ekipler yoğun çalışmalar yaptı. Burada altyapı çalışmalarını tamamlayarak kentin elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlara ulaşmasını sağlayan ekipler, okul ve hastane gibi binaları da restore ederek yeniledi.
Cerablus’ta aynı zamanda insanların yemek ihtiyaçlarının karşılanması için de fırın ve aşevleri oluşturuldu. Bu bölgede yapılan çalışmaların ardından savaş sırasında evlerini terk
ederek Gaziantep ve çevre
kentlere yerleşen 50 bin civarında Suriyeli de yeniden Cerablus’a döndü.

‘Her tür lojistik destek veriyoruz’

Haberin Devamı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cerablus’un ardından El Bab kentinde de yapılacak çalışmalara destek olacaklarını söyledi. Belediyenin iş makineleri ve ekipleriyle yoğun çalışmalar yaparak Cerablus’u yaşanılabilir hale getirerek 50 bin kişinin evlerine geri dönmesini sağladıklarını hatırlatan Fatma Şahin şunları söyledi: “El Bab dediğimiz bölge Kilis’ten büyük bir yer. El Bab’ın normalleşmesi, Gaziantep’te 100 bin mültecinin El Bab’a dönmesi anlamına geliyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bunun biran önce sağlanması için her türlü lojistik desteği veriyoruz. Bu çalışmalarımıza hayırseverlerimiz de destek veriyor. Bunun sonucunda herkesin kazandığı, sınırımızın güvende olduğu ve yükümüzün hafiflediği yeni bir dönemi hep birlikte başaracağız.”