Gündem MEB açıkladı! 15 tatil ne zaman başlıyor?

MEB açıkladı! 15 tatil ne zaman başlıyor?

25.12.2016 - 09:34 | Son Güncellenme:

15 tatil ne zaman başlıyor, sorusuna yanıt arayan milyonlarca öğrenci için Milli Eğitim Bakanlığından açıklama geldi. MEB'in 2016-2017 sınav takvimine göre 15 tatil bu sene 20 Ocak tarihinde başlayacak.

MEB açıkladı 15 tatil ne zaman başlıyor

Milyonlarca öğrencinin beklediği yanıt Milli Eğitim Bakanlığından geldi. 15 tatil için geri sayım başladı. 2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk yarısı 20 Ocak'ta sona eriyor. Öğrenciler 6 Şubat'ta ders başı yapacak.

Haberin Devamı

YARIYIL TATİLİ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Yarıyıl tatiline aynı zamanda 15 tatil ve sömestr da denilmektedir. Ne denirse desin bu tatilin geldiği mana aşağı yukarı herkes için aynıdır. Şöyle ki; Bir eğitim ve öğretim yılını ikiye bölen 15 tatil ya da ayrı yıl tatili, dinlenme, nefes alma, gelecek dönem için kendini hazırlama anlamına gelir. Bu arayı nasıl kullanacağı tamamen kişiye kalmış olsa da bunu verimli kullanmak gerekir. Öğrenciler birinci dönemin bitişinde, o dönem aldıkları dersler kapsamında girdikleri sınavlarının ortalamalarının yazdığı bir karne alırlar. Bu aynı rütin eğitim ve öğretim yılının diğer yarısının sonunda da aynı şekilde gerçekleşir. Genellikle Şubat ayını da kapsadığından adına Şubat tatili de denilen 15 tatil, öğrencilerin karne almasıyla aşlar ve yaklaşık 15-16 gün sürer. Kış aylarında olmasından ötürü yurdun doğu kısımlarında zaten senenin birçok günü kar tatili olarak geçen şehirlerde 15 tatil de herkese karı anımsatır.

Haberin Devamı

Eğitmenlere, öğretmenlere, okul personellerine, anne ve babalara, öğrencilerine bir dinlenme zamanı olarak gelse de uzmanlar özellikle öğrencileri bu tatili değerlendirmeleri gerektiği yönünde uyarır.

15 TATİLDE NELER YAPILABİLİR?

Öğrencinin yaş grubuna ve öğrenim durumuna göre değişken bir cevabı olan bu soru, yarıyıl tatilini bekleyen herkesin aklında henüz cevaplanmamış şekilde bekliyor. Bu sorunun cevaplanabilmesi için önce tatilin ne zaman olacağını öğrenmek zorunda olan aileler pek çok plan yapmaya başladı bile. İlk dönemdeki ders eksikliklerini gidermeye odaklanması gereken öğrencilerin aklı bu sürede derste olacak gibi durmuyor. Bu durumda zamanlarını iyi değerlendiriğ 15 tatil zamanını hem eğlenerek hem dinlenerek hem de ders çalışarak geçirebilirler. 15 tatilin tamamını derslerden kopuk şekilde geçiren bir öğrencinin derslerden soğuması, uzaklaşması çok olağan. Bunun yerine ders ile arasını açmadan gününü doğru planlayarak her şeye zaman ayırabilir. Dediğimiz gibiçeşitli yaş gruplarına göre değişebilen etkinlikler arasında çocuk yaşta olanlar 15 tatilde vizyona girecek olan çizgi filmleri ve çocuk filmlerini takip edebilir ve zamanının bir kısmını bu şekilde geçirebilir. Bütün bir dönemin yorgunluğunu öğrenciler yaşamış gibi görünse de öğretmenler ve eğitmenler de büyük bir yorgunluk yaşar ve en az öğrenciler kadar yorulur. Çocuklarını en iyi imkanlarda okutmaya çalışan aileler de bu bu arayı güzel bir tatil olarak değerlendirir.

Haberin Devamı

Her sene eğitim ve öğretim yılını iki dönem olarak ayıran sömestr yani 15 tatil ya da yarıyıl konusunda uzmanlar tatili sadece uyumak, arkadaşlarla vakit geçirmek, oyun oynamak, dinlenmek üzere geçirmeyi hayal eden öğrencileri daha tatil gelmeden uyarmaya başladı. Bir tatilin en verimli şekilde geçmesinin yolunun her şeye vakit ayırabilmekten geçtiğini söyleyen uzmanlar, her sene bu uyarıyı yapıp öğrencileri ders çalışmaya yönlendiriyor. Tatilin keyfi çıkarılmalı fakat bunu yaparken sorumluluklardan da sıyrılmamalı. Ailelere büyük görev düştüğünü söyleyen uzmanlar, ailelerin çocuklarına baskı uygulamadan onları derse yönlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

15 TATİL NE ZAMANA DENK GELİYOR?

Yazı boyunca anlattığımız gibi başta öğreciler olmak üzere bu tatilden yararlanacak konumda olan herkesin merakla ve heyecanla beklediği 2017 senesine denk gelecek 15 tatilin ne zaman olacağını Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı. Her yılın eğitim ve öğretim izleğini yayımlayan

Milli Eğitim Bakanlığı, bu senenin başında da açıkladı. 2014 ve 2015 senelerinde gerçekleşen eğitim ve öğretim yılında 1. dönem, 15 Eylül Pazartesi günü başlamış, 23 Ocak 2015’te sona ermişti. 15 tatil ise 26 Ocak ve 6 Şubat 2015 tarihleri arasında olmuştu. 2. dönem ise 15 tatilin ardından 9 Şubat 2015 tarihinde Pazartesi günü başlamış ve 12 Haziran 2015 günü yaz tatili başlamıştı. Ayrıca 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı komisyonunda alınan karara göre ortaokullarda işlenen haftalık ders programının 30 saat mi, 35 saat mi olacağına karar verilemeyip öğrencilerden görüş alınmıştı. Yapılan oylamada öğrenci ve velilerin 30 saat olması yönünde karar kılınmıştı. Bu doğrultuda başlayan 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının 15 tatili ise 16 gün sürecektir. 20 Ocak 2017 günü başlayacak olan 15 tatil, 16 gün sürerek 6 Şubat Pazartesi günü sona erecektir. Ayrıca öğrencilerin 2017 senesi içinde yararlanacağı diğer resmi tatil

Haberin Devamı

günleri ise şöyle;

Yılbaşı: 1 Ocak 2017-Pazar

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 23 Nisan 2017- Pazar

Emek ve Dayanışma Günü: 1 Mayıs 2017- Pazartesi

Gençlik ve Spor Bayramı: 19 Mayıs 2017- Cuma

Ramazan Bayramı: 25-26- 27 Haziran 2017

Zafer Bayramı: 30 Ağustos 2017- Çarşamba

Kurban Bayramı: 1-2- 3-4 Eylül 2017

Cumhuriyet Bayramı: 29 Ekim 2017- Pazar

Yazarlar