Gündem 18 bin 44 gözaltı 9 bin 677 tutuklu

18 bin 44 gözaltı 9 bin 677 tutuklu

30.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Ala, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında darbeyle ilişkisi olanların işine son verildiğini, pasaportu iptal edilenlerin sayısının da 49 bin 211 olduğunu açıkladı

18 bin 44 gözaltı  9 bin 677 tutuklu

İçişleri Bakanı Efkan Ala, TRT Haber’de katıldığı programda soruları yanıtladı. Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında son rakamların sorulması üzerine Ala, “Şu an itibarıyla gözaltına alınan sayısı 18 bin 44, tutuklu sayısı 9 bin 677, pasaportu iptal edilenlerin sayısı 49 bin 211 ve tabii çok çeşitli bakanlıklarda, her bakanlıkta, her kurumda bu yapıyla iltisaklı olan, bu yapının elemanı olan kimselere de devlet görevinden el çektiriliyor. Kimisinin, darbeyle ilişkisi olanların işine son veriliyor” dedi.

‘Rütbeyi sökmesini de bilir’

Silahlı Kuvvetler içinde işine son verilenlerin aynı zamanda rütbelerinin de söküldüğünü hatırlatan Ala, rütbeleri milletin verdiğini, o rütbelerdeki kişilerin milletin iradesinin temsil edildiği yeri bombaladığını anımsattı. Ala, “Millet nasıl rütbe verirse öyle sökmesini de bilir” dedi. Askeri liselerin kapatılmasının bir boşluk oluşturup, oluşturmayacağına ilişkin soru üzerine Ala, şöyle konuştu: “Boşluğu şimdikiler doğuruyor. O okullar tamamen ele geçirilmiş, ülkeye problem üretir hale gelmiş, milletin bütün evlatlarının hakkı yeniyor, orası olsa ne olacak? Memleket evlatlarını yetiştireceğiz.”

‘Tankın Ankara’da ne işi var’

“Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı başta, şehir içinde tank ve zırhlı araçların bulunduğu yerlerin kapatılarak, şehir dışına alınacağı” hatırlatılarak, “Bu simgesel mi, yoksa fiili karşılığı var mı?” sorusunu Ala, “Hiç simgesel değil. Bunlar tam fiili karşılığı olan düzenlemelerdir. Dört cuntacı bir araya gelip karar verdiği zaman tanklar yürüyor. Tankın Ankara’da ne işi var? Ankara’da olmayacak” diye yanıtladı. Ala, “Ankara’nın göbeğinde hava üssüne lüzum olmadığını” ifade ederek, “Birtakım askeri, mekanize birliklerin İstanbul’da, Ankara’da, buraların göbeğinde olmasına lüzum yok. Periferideki illerimizde olsunlar” dedi.

“Bölücü terör örgütüyle mücadelede bölgedeki durum nedir?” sorusu üzerine Ala, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, terörle mücadelenin sürdüğünü vurgulayarak şunları kaydetti:

“Jandarmadan bir görevli, DAEŞ’ten aldığı istihbaratı paylaşmıyor ve güzergahta onunla ilişkili olan başka bir yüzbaşı var. Gerçekten bu yapının, devletin içine sızarak ve çok da mesafe kat ederek, ülkeye verdiği zararın haddi hesabı yok.”

Haberin Devamı

66 bin 786 personel uzaklaştırıldı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası birçok kamu kurum ve kuruluşunda yürütülen çalışmalar kapsamında 66 bin 786 personel görevden uzaklaştırıldı.
- Sağlık Bakanlığı’nda 5 bin 581 personel görevinden uzaklaştırıldı.
- Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda 265 kişi görevden uzaklaştırıldı.
- Diyanet İşleri Başkanlığı’nca, bin 112 personel açığa alındı.
- MEB’de 42 bin 767 kişi görevden uzaklaştırıldı.
- TBMM’de de çok sayıda üst düzey bürokrat görevden alındı.

Tutuklanan hâkim ve savcı sayısı 74

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ /PDY soruşturması kapsamında haklarında soruşturma başlatılan 135 hakim ve savcıdan 74’ü tutuklandı.
FETÖ/PDY üyesi olmak suçundan hakla-rında soruşturma başlatılan İstanbul Adalet Sarayı’nda görevli 135 hakim ve savcıdan mahkemeye sevk edilen 74’ü tutuklandı. 35 hakim ve savcı ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı, 24’ünün aranmasına devam ediliyor. Hakim ve savcıların ifadelerinde, suçlamaları reddettikleri ve Gülen ile anılmalarının hakaret ve rencide edici olduğunu söyledikleri öğrenildi. (ÜMİT TÜRK İstanbul DHA)