Siyaset 2. Meclis’e ‘resmi’ geçit töreni

2. Meclis’e ‘resmi’ geçit töreni

30.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, dün ilk kez AKM olarak bilinen hipodrom yerine TBMM’nin önüden Cumhuriyet’in ilan edildiği 2. Meclis’in önüne kadar yapılan kortej yürüyüşü ile kutlandı.

2. Meclis’e ‘resmi’ geçit töreni

Resmi tören olmasına rağmen yürüyüşe protokolden katılım olmadı. Yürüyüş için güzergâhta bulunan Kızılay, Sıhhiye ve Ulus’a çıkan tüm yolların emniyetin talebi üzerine, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait sarı renkli, kum yüklenmiş kamyonlarla kapatılması dikkati çekti. Yürüyüşüne, yol kenarlarına kurulan demir bariyerler nedeniyle vatandaşlar da katılamadı. Hava sahası törenler nedeniyle uçuşa kapatılırken, kortejde zırhla araçlar, ağır silahlar kullanılmadı, gösteri uçuşu yapılmadı. Sembolik olarak yürüyüşte kullanılan silahlar da tören öncesinde kontrolden geçirildi.

Dünkü tören 13.00’te TBMM’nin Şeref Kapısı önünde başladı. Kapının ön tarafındaki merdivenlerde, tarihteki 16 Türk devletini temsil eden Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ile Mehteran Birliği yer alırken, aşağı tarafta kalan ve Kızılay’daki Atatürk Bulvarı ile birleşen yolun üzerine ise muharip, iç güvenlik ve 15 Temmuz gazileri, karma bando, TSK Onur Taburu, komando birliği, Çanakkale, Kurtuluş, Kore ve Kıbrıs savaşlarını temsilen Tarihi Bölük yerleşti.

Kamyonlu bariyer

Törende ayrıca jandarma, polis meslek yüksek okulu, polis özel harekat birliği, mehteran birliği, Osmanlı Birliği, sivil izci grubu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın himayesindeki yabancı öğrencilerde yer aldı.

Meclis’in önünde İstiklal Marşı ile başlayan törende, Mehteran Birliği kısa bir konser verdi. Daha sonra askeri bando eşliğinde, Meclis’ten, 1923’te Cumhuriyetin ilan edildiği 2. Meclis’in önüne doğru yürüyüş başladı. Yürüyüşün güzergâhı olan Kızılay, Sıhhiye ve Ulus’a çıkan tüm yollar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait sarı renkli, kum doldurulmuş kamyonlarla emniyetin talebi üzerine, bombalı araç saldırılarına önlem olarak kapatıldı.